Aandelenbelegging

Mijn favoriete belegging : aandelen.

Als je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein stukje eigendom van een bedrijf.
Daarmee heb je enerzijds stemrecht op de algemene vergadering van het bedrijf, anderzijds heb je recht op uitkering van de winst - dividend genaamd.

Dit moet je altijd goed in je achterhoofd houden. Je aandeel vertegenwoordigt een stuk van het bedrijf. Als het bedrijf het goed doet, stijgt de waarde van het bedrijf - en dus ook van jouw stukje eigendom. Als het bedrijf het slecht doet, daalt de waarde van het bedrijf - en dus ook van jouw stukje eigendom. Als het bedrijf failliet gaat, is het niets meer waard - en is ook je aandeel niets meer waard.

Als je dus in een aandeel belegt, is het aangeraden om het achterliggende bedrijf te leren kennen. Zit het in een goeie markt ? Werkt het efficiƫnt en klantvriendelijk ? Hoe is hun prijszetting ? Wie is het management ?

Deze zaken kunnen je inzicht geven in het lange-termijnsperspectief van dat bedrijf, en dus van dat aandeel.

Als ik een aandeel koop - ook al is het om op korte termijn te speculeren - dan doe ik dat alleen van bedrijven waarvan ik denk : binnen tien jaar zou ik nog altijd graag dat aandeel in bezit hebben.

Als de onmiddellijke winst niet komt (er zijn bv. bomaanslagen of zo...), dan moet je met een gerust hart dat aandeel kunnen laten zitten tot er wel winst op zit. Al is het tien jaar.

Eerste selectiecriterium is dus : een degelijk bedrijf, in een degelijke markt.
Comments: Een reactie posten