Bel 20

De Bel20 wordt samengesteld op basis van de index van de koersen van de 20 meest verhandelde bedrijven met een notering op Euronext.

Een bedrijf dat voor de Bel20 in aanmerking wil komen, dient enkele voorwaarden in acht te nemen. In de eerste plaats is het aantal aandelen dat wordt verhandeld beslissend voor een opname. Daarnaast moet minstens 15 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn en minstens een kwart van dat aantal per jaar van eigenaar wisselen. Die vrij verhandelbare aandelen noemt men de 'free float'.

De strenge criteria die gelden voor een opname in de index hebben een stijgende koers tot gevolg. Dat komt doordat bepaalde financiële instrumenten die de markten volgen - zoals bijvoorbeeld beleggingsfondsen - de aandelen van een Bel20-lid zullen kopen. Bovendien is de media-aandacht voor bedrijven van de index altijd wat groter.

Het bedrag van die vrij verhandelbare beurswaarde (free float) werd door een nieuw en strenger indexreglement eind 2004 vastgelegd op 500.000 keer de Bel20-koers in euro. Omgerekend betekent dat 1,56 miljard euro.

Het nieuwe reglement stuit op veel protest, want enkele bedrijven dreigen daardoor uit de boot te vallen. De gevolgen voor een bedrijf dat uit de index verwijderd wordt, zijn dan ook niet gering. De financiële instrumenten die aandelen gekocht hadden zullen die nu verkopen, waardoor de koers daalt. Voor één bedrijf is het pleit reeds beslecht. Almanij werd opgenomen in KBC Group en beantwoordt als afzonderlijk aandeel niet aan de nieuwe eisen. Door de felle kritiek op het verstrengde indexreglement krijgen de andere belaagde Bel20-leden tot eind 2006 de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen.

Comments: Een reactie posten