Dividend strategie 2

Bij dividenden pas ik liever een andere strategie toe.

Een aandeel heeft een 'psychologische' koerswaarde. Dit is de waarde die het algemene beurspubliek op dat moment aan een bepaald aandeel meegeeft.
Bijvoorbeeld : het aandeel KBC wordt gewaardeerd op 65 euro. Dit bedrag kan dagelijks wat schommelen, maar het is een gemiddelde van wat alle beurshandelaars dat bedrijf waard zien.

Als een dividend uitgekeerd wordt, gaat in principe de koers van dat aandeel zakken met het bedrag van het dividend.

Stel : KBC keert een dividend van 2 euro uit. Op de dag van de uitkering zakt de koers van het aandeel KBC van 65 naar 63 euro. De beleggers gaan ervan uit dat door de uitkering van dat dividend diezelfde waarde het bedrijf verlaat.

Nu is mijn overtuiging dat na een bepaalde tijd (dit kan na een week, of na een maand zijn) het aandeel toch terugkomt op bovenvermelde psychologische koerswaarde - ongeacht het uitgekeerde dividend.

De strategie is nu om vlak voor de dividenduitkering het aandeel aan te kopen. Je ontvangt het dividend - en initieel zakt de koers van het aandeel. Na een tijdje zit het aandeel terug op zijn beginwaarde : dan verkoop je het aandeel terug.
Je wint niet op de aankoop en verkoop van het aandeel (dit zou break-even moeten zijn). Maar ondertussen heb je wel het dividend op zak gestoken... en dat zonder je geld een volledig jaar te investeren in dat aandeel.

Pas op ! Dit is enkel mijn theorie...

Uiteraard werkt dit enkel bij aandelen die volatiel genoeg zijn, en die een voldoende hoog dividend uitkeren (je moet ook rekening houden met de beurskosten van aan- en verkoop).

Ik blijf ook overtuigd van mijn vroeger vermelde basisregels : je moet geloven in het bedrijf en zijn sector, en in het slechtste geval bereid zijn om die aandelen bij te houden als de koers onverwacht toch zou zakken.
Comments: Een reactie posten