BASF

Het Duitse chemiebedrijf BASF investeert in de uitbreiding van de 'steamcracker' in zijn vestiging in Antwerpen. Dat is een installatie om petroleum te verwerken of om te zetten tot de gassen etheen of propeen, de basisstoffen voor de kunstoffen polyetheen en polypropeen. Het gaat om een investering van 200 mijoen euro.

De steamcracker is zowat het hart van de Antwerpse BASF-site. De uitbreiding betekent dan ook goed nieuws voor BASF Antwerpen. 'De investering is een garantie dat er geen jobs verloren gaan in Antwerpen', verklaarde woordvoerder Josse Abrahams. Echte aangroei van jobs levert de investering niet op.

Dankzij de investering wordt de Antwerpse steamcracker de grootste van Europa, met een capaciteit van 800.000 tot 1,08 miljoen ton per jaar. Het Duitse concern nam de beslissing om de steamcracker in Antwerpen uit te breiden zeer recent. Vorig jaar werd de investering nog uitgesteld.

Dat nu toch wordt geïnvesteerd, is het gevolg van veranderende marktomstandigheden. 'De vraag naar ethyleen wordt positief ingeschat. Bovendien zijn er bij de concurrentie geen nieuwe investeringen in crackerprojecten voor 2009', stelt de woordvoerder. Een bijkomende reden om nu te investeren is de energie-benchmark-convenant met de Vlaamse regering.

Het is de bedoeling dat de extra capaciteit na de voorziene onderhoudsbeurt of 'shut down' in 2007 draait. In april maakte BASF Antwerpen al bekend dat er voor meer dan 500 miljoen euro investeringen in uitvoering en in de 'pipeline' zitten. De nieuwe investering zit niet in dit bedrag. Bij BASF in Antwerpen werken 3.400 mensen in vast contract, plus nog eens een 1.500 bij onderaannemers.
Comments: Een reactie posten