Beursgang Telenet

Met een droge mededeling in het Belgisch Staatsblad geeft kabeloperator Telenet te anderen male aan dat hij binnen afzienbare tijd op de beurs wil duiken.

Het bedrijf wil in de Het bedrijf wil in de toekomst meer doen dan alleen maar zijn kabelnetwerk exploiteren: er wordt aan investeringen gedacht in draadloos internet, mobiele telefonie en andere technologieën.

En voor verse investeringen is er uiteraard vers geld nodig.

Afgelopen vrijdag deed Telenet het nieuws de wereld insluipen via een mededeling in het Belgisch Staatsblad: het bedrijf gaat in september een bijzondere raad van bestuur bij elkaar roepen, waarop onder meer een kapitaalsverhoging van maximaal 320 miljoen euro staat geagendeerd. De mededeling is een nieuw wapenfeit in de aanloop die het bedrijf al enige tijd heeft genomen naar een beursgang. Die staat al een tijdje op de agenda van de raad van bestuur, die tot nu toe nog geen formele beslissing heeft genomen. Maar met de kapitaalsverhoging is alles in gereedheid gebracht voor een eventuele beursgang, zei het bedrijf afgelopen weekend tegen zakenzender Kanaal Z.

Volgens kenners uit de financiële wereld betekent de horde die nu genomen is dat een beursgang slechts een kwestie van maanden wordt. “Het kan snel gaan”, zegt een van hen. “Een initieel aanbod tegen het einde van het jaar is zeker haalbaar.”

Volgens berekeningen van diezelfde waarnemers zou de in Mechelen gevestigde kabeloperator tussen 1 en 1,3 miljard euro uit een beursgang kunnen halen. Telenet is Belga) een bedrijf in expansie een bedrijf in expansie en is erg op zoek naar vers geld voor een uitbreiding van zijn activiteiten.

Het bedrijf wil niet langer afhankelijk zijn van zijn glasvezelen televisiekabelnetwerk alleen en denkt op dit moment vooral aan producten en diensten op gebied van mobiele telefonie en een uitbreiding van zijn aanwezigheid op gebied van draadloos internet. Het is ook een stuk teruggekomen op zijn vroegere voornemen om een uitsluitend technologische operator te zijn en investeert druk in inhoud.

Het greep naast de uitzendrechten voor de nationale voetbalcompetitie (al vecht het momenteel een recente beslissing aan van de Raad voor de Mededinging, die die rechten aan Belgacom had toegekend), maar kocht ondertussen wel al uitzendrechten op onder andere de Champions League aan.

Die investeringen kosten natuurlijk geld. Analisten denken dat het bedrijf vooral om die redenen een deel van zijn kapitaal naar de beurs wil brengen, maar een beursgang kan ook een uitstapmogelijkheid zijn voor een aandeelhouder die niet meer verder wil. “Als een bedrijf beslist op de beurs te gaan om zijn kapitaal te verhogen, moeten er per definitie nieuwe aandelen worden aangemaakt”, zegt telecomanalist Johan Van Geeteruyen van het beurshuis Petercam.

“Maar die kapitaalsverhoging kan gepaard gaan met een exitmogelijkheid voor bestaande aandeelhouders, die de gelegenheid te baat kunnen nemen om hun belang te laten verwateren of te doen verdwijnen. Die twee elementen kunnen worden gecombineerd.”

Op dit moment is het aandeelhouderschap in Telenet erg divers: naast de gemengde en zuivere intercommunales zitten ook Electrabel, de Vlaamse gewestelijke investeringsmaatschappij Gimv, een Belgisch financieel consortium en de Amerikaanse investeringsgroep Liberty Media in het kapitaal van het bedrijf. Het is niet ondenkbaar dat een aantal van die aandeelhouders – zeker nu de activiteiten van Telenet veel breder zijn ge worden dan bij de start van het bedrijf – eruit wil. “Er is technologisch veel aan het veranderen en hetzelfde geldt voor de mediawe reld. In dat opzicht is het niet zo gek dat ook het aandeelhouderschap aan een evolutie toe is”, zei gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe onlangs in een interview met deze krant.

Comments: Een reactie posten