Dollar belangrijk voor Bel-20

De koers van de dollar, en de staat van de Amerikaanse economie beinvloeden in grote mate de winstcijfers van onze Belgische bedrijven.

Als voorbeeld : farmagroep UCB boekt 35 procent van zijn omzet in de VS (en 17 procent in Azië).

Dit komt uit de Tijd :

De bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Brussel realiseerden in 2004 40 procent van hun gezamenlijke omzet buiten Europa. Het Amerikaanse continent is goed voor 30 procent van de totale omzet. Dat blijkt uit een onderzoek van de dataleverancier TijdBeursmedia. De verkopen in de VS en Azië verklaren voor een deel de goede prestatie van de Belgische aandelen.

TijdBeursmedia analyseerde de omzetcijfers van alle bedrijven op de continumarkt van Euronext Brussel. 51 bedrijven publiceerden in hun jaarverslag van 2004 een regionale omzetverdeling. Bankverzekeraars en holdings doen dat niet omdat dat in hun geval onmogelijk of irrelevant is.

De onderzochte bedrijven boekten in 2004 een totale omzet van 81 miljard euro, waarvan 32 miljard of 40 procent buiten Europa.

Het cijfer wordt positief beïnvloed door de hoge omzet van Delhaize en InBev in Amerika. De Amerikaanse ketens van Delhaize - Food Lion, Hannaford en Kash 'n' Karry - leveren 71 procent van de groepsomzet van Delhaize aan.
Comments: Een reactie posten