Goed beleggen

Wilt u goed beleggen? Verkoop dan in mei, koop geruchten en tracht vooral geen vallend mes te grijpen. Die adviezen klinken gek, maar geef toe dat u ze al ergens gehoord of gelezen hebt. Het zijn drie van de tien bekendste adagiums over de beurs. De Tijd stelt ze alle tien aan u voor en bekijken of die wijsheden echt wel zo wijs zijn.

1. Een stierenmarkt beklimt een muur van zorgen.

Voor een sterke, lang volgehouden beursklim heb je in de beginfase zorgwekkende omstandigheden nodig. De huidige beursklim bijvoorbeeld begon in maart 2003. De wereld zat toen in zak en as. Er was de onheilspellende dreiging van de Irakoorlog, de consumenten durfden niet meer te kopen, producenten stelden investeringen uit, de Nederlandse supermarktgroep Ahold bracht een boekhoudfraude aan het licht. Kortom, het vertrouwen was zoek en de koersen zakten tot spectaculaire diepten. Dat was de ideale voedingsbodem voor een forse hausse.

Hetzelfde gebeurde in 1982. Inflatie, enorme staatsschulden, problemen in Latijns-Amerika en een algemene afkeer van de beurs. 'The death of Equities', titelde Newsweek in die periode. Niet lang nadien begon de langst durende hausse uit de beursgeschiedenis.

Deze spreuk klinkt niet alleen goed, ze is tevens zeer wijs. Er schuilt echter een adder in het gras, en die zit in de volgende zegswijze.

2. Tracht nooit een vallend mes te grijpen.

Ook in juni 2002 zat de wereld in zak en as. Veel financiƫle instellingen leden forse verliezen op hun aandelenportefeuilles en ze besloten hun posities versneld af te bouwen. Het logische gevolg was een spiraal van almaar dalende koersen en almaar meer verkopen. Een vallend mes, als het ware.

In zo'n omgeving is het inderdaad raadzaam aan de zijlijn te wachten tot de storm voorbij is. Maar zeker ben je helaas nooit. In dat vermaledijde beursjaar 2002 antwoordde een bekende econoom op de vraag 'Hoe diep kunnen de aandelen van hieruit nog zakken?': 'Tot 0 euro.' Hij overdreef natuurlijk. Het is een beetje zoals de vlucht van de olieprijs. 50 dollar werd niet lang geleden als een maximum beschouwd, dan 60 dollar en nu 70 dollar. Niemand weet hoe ver die koers nog kan doorstijgen, ook al lijkt het peil al een poos overdreven.

De rest van dit artikel kan je lezen in De Tijd.

Comments: Een reactie posten