Grondstoffen

Vergeet Google en soortgenoten: succes op de beurs en de arbeidsmarkt zal de volgende tien jaar vooral te vinden zijn bij bedrijven die grondstoffen uit de aarde sleuren. Ontginningsbedrijven zijn op dit moment meer sexy dan internet- en technologiebedrijven, zeggen een aantal kenners uit die sector. Bedrijven die in grondstoffen doen, slagen er minder en minder in om aan de stijgende vraag te voldoen. En dus moeten ze in de nabije toekomst investeren.

“Er was meer dan voldoende capaciteit in de jaren tachtig en negentig, daarom werd er ook niet geïnvesteerd”, zei de Amerikaanse grondstoffenanalist Bob Greer eergisteren op een conferentiegesprek met financiële media. “Maar nu heeft de vraag die infrastructuur ingehaald.

En de consumptie blijft groeien.”

Veel heeft te maken met de groei van de consumptiemaatschappij in China: hoe beter men het heeft, hoe meer grondstoffen men verbruikt.

“De komende tientallen jaren zien we een stijgend aantal mensen in China die beter willen leven, en dat zal uiteindelijk de markt voor grondstoffen aandrijven”, zei gedelegeerd bestuurder Chip Goodyear van de Brits-Australische groep BHP Billiton, de grootste mijnontginner ter wereld, in een speech.

Dat effect zou er ook wel eens een van lange duur kunnen zijn, zegt Goodyear. Hij ziet de opkomst van de Chinese markt als het begin van een nieuwe periode van groei in de grondstoffenmarkt, die enkele jaren kan duren. De drie vorige keren dat zoiets gebeurde, waren achtereenvolgens de nasleep van de industriële revolutie halfweg de negentiende eeuw, de opkomst van elektriciteit en communicatie begin vorige eeuw, en de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. China zou de vierde ‘golf’ kunnen zijn, zegt Goodyear. En als hij gelijk heeft, staan we aan het begin ervan. Met de huidige hoogten die de brandstofprijzen vertonen, lijkt het anders (gisteren bereikten de olieprijzen overigens een nieuw record, met 68 dollar per vat), maar Goodyear haalde zijn informatie uit de tocht die een korf van verschillende grondstoffen aflegde in de afgelopen tweehonderd jaar. En die toont duidelijk aan dat ook op momenten waarop de grondstofprijzen erg hoog leken, dat nog niets was in vergelijking met wat nog moest komen. Dat laatste luidde dan een van de drie voornoemde ‘golven’ in (zie grafiek).

“Vandaag zitten we in een periode waarin grondstofprijzen op hun laagst zijn in de laatste tweehonderd jaar, wat in essentie betekent: hun laagste punt in de geschiedenis”, zegt Goodyear.

Comments: Een reactie posten