Strips aandeel Elia weer verhandeld

De strips van het aandeel Elia zijn donderdag eindelijk weer verhandeld. Er gingen 173.875 strips van de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet over de toonbank, tegen 1 euro per stuk.

Het is pas de tweede keer sinds de beursintroductie van Elia dat er VV-strips van het aandeel van eigenaar verwisselen. Alleen op de dag van de introductie, op 22 juni, gingen 158.375 strips over de toonbank tegen 18 cent per stuk.

VV-strips geven samen met het gewone aandeel recht op een verminderde roerende voorheffing op het dividend. Houders van strips betalen slechts 15 in plaats van 25 procent belasting op de brutocoupon.

Dat het zolang duurde voor er weer handel tot stand kwam, lag aan het onevenwicht tussen vraag en aanbod. VV-strips kunnen enkel uitgegeven worden bij de creatie van nieuwe aandelen. Bij de beursgang van Elia kwamen vooral bestaande aandelen zonder strips naar de markt. Veel particulieren kregen minder strips dan aandelen, en plaatsten daarom kooporders in de markt om evenveel strips dan aandelen te krijgen. Velen deden dat zonder een limietkoers op te geven. Omdat er voor strips slechts één keer per dag een koersvorming mogelijk is, en de maximale schommeling per dag 30 procent bedraagt, kwam er door de vele kooporders zonder limiet geen evenwichtskoers tot stand. Er waren te weinig beleggers die hun strips wilden verkopen. Pas sinds enkele dagen verschenen meer verkooporders tegen redelijke koersen in het orderboek.

Comments: Een reactie posten