Suez en Electrabel

Het Franse concern Suez doet een bod op alle aandelen van het Belgische energiebedrijf Electrabel die het nog niet in zijn bezit heeft.

Suez heeft al een belang van 50,08 procent in Electrabel. Electrabel is behalve in eigen land Belgiƫ ook de grootste stroomproducent in Nederland. Suez meldde dinsdag ongeveer 11 miljard euro uit te trekken voor de inlijving. Het Franse bedrijf biedt 410 euro per aandeel, waarvan 322 euro contant en vier aandelen Suez. Die aandelen waren maandag 22 euro per stuk waard.

De koers van Electrabel steeg de afgelopen drie weken met bijna 10 procent tot 389,60 euro op maandag en was dinsdag net als die van Suez tijdelijk opgeschort in afwachting van de mededelingen. Na hervatting van de handel ging de notering omhoog met 6,7 procent tot 415,70 euro. Die koers ligt op het eerste gezicht boven het bod, maar doordat koers van Suez omhoog ging met 7 procent steeg de waarde van het bod tot 416,16 euro.

Door de overname komt de Belgische energiemarkt bijna geheel in handen van Suez. Het Franse concern beschikt al over flinke belangen in het gasbedrijf Distrigas en de onderneming Fluxys, die de gasleidingen beheert. De inlijving van Electrabel is voor ingewijden geen verrassing. Het bedrijf is behoorlijk winstgevend en Suez beschikt over een zeer ruime hoeveelheid geld. Electrabel maakte in 2004 nog 945 miljoen euro nettowinst. In het eerste halfjaar van 2005 was de omzet bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder.
Comments: Een reactie posten