Aandelen Telenet

De Belgische particulieren kunnen vanaf maandag, en dit twee weken lang, intekenen op de beursgang van Telenet. Zes financiële instellingen houden hun loketten open. Hoeveel aandelen ze precies te verkopen hebben, stond gisteren nog niet vast.

DE telecomgroep Telenet heeft de afgelopen maanden aardig wat personen bij de neus genomen. Het heette dat de beursgang ergens eind 2005 zou plaatsvinden, terwijl in werkelijkheid alles op alles gezet werd om al in september te kunnen starten. Die ambitie is gelukt. De premarketing is zelfs al sinds maandag 19 september bezig. En gisteren keurde de toezichthouder, de CBFA, de prospectus goed.

Telenet had eind 2003 al een soort prospectus opgesteld naar aanleiding van zijn internationale hoogrentende obligatieplaatsing. Het had ook al werk gemaakt van een omstandig jaarverslag en een strikte interne rapportering. Die elementen hebben de groep toegelaten om de voorbereiding tot een beursgang efficiënt te kunnen laten verlopen. Ook het management rond Duco Sickinghe en financieel directeur Leo Steenbergen heeft al de cultuur om met institutionele partijen om te gaan.

Telenet heeft de verwachtingen die het bij de obligatie-uitgifte uitte, waargemaakt, en daardoor een goede beurt gemaakt bij institutionelen. Verwacht wordt dat de buitenlandse vraag naar het aandeel belangrijk zal zijn. In België zit de herinnering van de crisis van 2002 er nog dieper in. Het beursklimaat is zonder meer gunstig en beleggers zoeken opnieuw groeiwaarden. Voor de verkopende aandeelhouders wordt het een bonanza. Partijen als de Gimv (14,9%) en Electrabel (4,9%) zullen een belangrijk deel van hun aandelen die ze kunnen en mogen verkopen, aanbieden. De gemeenten (interkabel en de gemengde intercommunales) waren gisteren nog aan het overleggen hoeveel papier ze zullen aanbieden. KBC Private Equity (goed voor bijna 10%) zou niet staan te dringen om te verkopen.

Als Telenet, inclusief een kapitaalverhoging van 320 miljoen euro, tot een aanbod van 1, miljard euro wil komen, betekent dit dat een aantal bestaande aandeelhouders uit hun pijp zullen moeten komen. De Amerikanen van Liberty Global zullen niet verkopen. Zij hebben zelfs rechten op een deel van de aandelen van de overige aandeelhouders, waardoor ze van 21,4% gradueel tot circa 48% kunnen oprukken. Donderdag wordt de prospectus voorgesteld. Maandag is gekend tegen welke prijsvork de aandelen verkocht worden en kunnen beleggers intekenen bij zes banken: KBC, Dexia, ING, Fortis, Petercam en Bank Degroof. Zij organiseren samen de Belgische particuliere tranche. Het is neutraal bij wie men intekent. Intekenen bij andere financiële instellingen kan bij de finale toewijzing wel een verschil maken, heet het.
Comments: Een reactie posten