Aandelenfondsen

Beleggers investeerden in het tweede kwartaal netto voor 73 miljard euro in beleggingsfondsen die in Europa verdeeld worden, tegenover 111 miljard euro in het eerste kwartaal. Dat leren nieuwe cijfers van Efama, de Europese vereniging van fondsen- en vermogensbeheerders. De netto-investeringen zijn de aankoop- min de verkooporders.

Vooral de investeringen in aandelenfondsen vielen fors terug. Ze totaliseerden 6 miljard euro in het tweede kwartaal versus 28 miljard euro in het eerste kwartaal. De daling is opmerkelijk, omdat de aandelenkoersen in het tweede kwartaal sterk bleven presteren. Mogelijk vreesden beleggers voor een (stevige) correctie op de aandelenmarkten door de hoge olieprijs.

De investeringen van beleggers vertegenwoordigden in het tweede kwartaal maar 30 procent van de vermogensgroei van de Europese beleggingsfondsen. 70 procent van de groei was te danken aan hogere effectenkoersen. Het vermogen van de Europese beleggingsfondsen steeg in het tweede kwartaal met 5,9 procent tot 4.659 miljard euro. De Ierse fondsenmarkt tekende voor de hoogste groei.

België

De activa beheerd door de Ierse fondsenindustrie stegen het vorige kwartaal met 11,6 procent. Het VK (+7,8 procent) en Luxemburg (+7,3 procent) waren eveneens sterke groeiers. België was goed voor een vermogensgroei van 5,3 procent.

Eerder sprak Beama, de Belgische vereniging van vermogens- en fondsbeheerders, van een groei met 7,1 procent. Efama houdt voor de Belgische markt enkel rekening met de fondsen naar Belgisch recht. Beama geeft cijfers over de fondsen naar Belgisch recht en de fondsen naar buitenlands recht die in België verdeeld worden.

Comments: Een reactie posten