Arkimedes afgesloten

Het ARKimedesfonds, waarmee de Vlaamse regering priv├ękapitaal ophaalt om KMO's risicokapitaal te verschaffen, is vervroegd afgesloten omdat het maximale bedrag van 110 miljoen euro na amper vijf dagen al is opgehaald.

Dat laat Vlaams minister van Economie Fientje Moerman dinsdag weten.

De beleggers hebben voor ongeveer 75 miljoen euro aan aandelen en 35 miljoen euro aan obligaties gekocht. Normaal liep de intekenperiode tot 5 oktober. Op de eerste dag van uitgifte, op 15 september, was al voor 52 procent van het maximale bedrag geplaatst. De mediacampagne, die het grote publiek ertoe moest aanzetten om in te tekenen op ARKimedes, wordt vroegtijdig stopgezet.

De 110 miljoen euro uit de publieke ophaling wordt nu minstens verdubbeld door risicokapitaalfondsen, waardoor ten minste 220 miljoen euro geïnvesteerd zal worden in Vlaamse KMO's. Bedoeling is om tegen 2009 in totaal 450 miljoen euro ter beschikking te stellen van bedrijven.

Volgens minister Moerman bewijst het succes van ARKimedes "dat de Vlaming gelooft in de Vlaamse economie". Ze zegt dat ARKimedes de eerste schakel is in een gamma aan instrumenten die bedrijven moeten helpen om de nodige financiering te vinden. De overige instrumenten zullen binnenkort worden geactiveerd, zegt Moerman.
Comments: Een reactie posten