Arkimedes fonds

De beleggers tekenden donderdag massaal in op de aandelen van het Arkimedes-fonds, waarmee de Vlaamse overheid geld ophaalt om in KMO's te investeren. De 10.000 units, een combinatie van tien aandelen en vier obligaties, zijn reeds op. Op de unit gold een kleine korting.

Tegen het tempo waarin de beleggers donderdag intekenden, zijn de 40 tot 75 miljoen euro Arkimedes-aandelen dit weekend of begin volgende week volgende week allemaal besteld. Toch zal de inschrijvingsperiode niet meteen worden afgesloten, omdat er ook voor 35 miljoen euro Arkimedes-obligaties worden aangeboden. Aangezien alleen de investeringen in aandelen fiscaal voordelig zijn en die in obligaties niet, is er voor die laatste opvallend minder beleggersinteresse. De Vlaamse overheid garandeert de beleggers dat de obligatie volledig wordt terugbetaald.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen selecteert in oktober de durfkapitaalfondsen die het Arkimedes-geld mogen investeren in KMO's. Omdat die fondsen ook eigen middelen investeren, kunnen ze 250 à 375 Vlaamse bedrijven financieren. Per KMO gaat het om een investering van 400.000 tot 800.000 euro. Er is tijd nodig om die bedrijven te selecteren. Ondanks het succes bij de beleggers is het daarom nog even wachten op het tweede Arkimedes-fonds. Voor de Vlaamse overheid opnieuw geld ophaalt bij de beleggers moet het eerste Arkimedes-fonds zijn middelen op een zorgvuldige manier hebben besteed.
Comments: Een reactie posten