Beleggen in aandelen

De particuliere beleggers kochten in juli en augustus 30 tot 50 procent meer individuele aandelen dan in dezelfde periode vorig jaar, melden de grote banken Fortis, Dexia en ING België in De Tijd. De lagere rente op het spaarboekje en de goede prestatie van de Belgische beurs verklaren allicht de groeiende appetijt voor aandelen. De Bel20 steeg dit jaar met 12 procent, na een klim van 30 procent vorig jaar. Een spaarboekje bij de grote banken brengt 1,75 procent op.

'De aankoop van individuele aandelen vertegenwoordigde in juli 17 procent van alle beleggingen van particuliere beleggers. In augustus was dat 15 procent. Dat zijn veruit de hoogste percentages dit jaar. Ze liggen ongeveer dubbel zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar', meldt Fortis Bank.

'Het aantal orders voor individuele aandelen in de periode januari-augustus lag 30 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging nam nog toe in de periode juni-augustus', stelt Dexia dan weer. 'De beursorders van particulieren lagen in augustus 50 procent hoger dan in augustus vorig jaar. In juli was er een toename met 10 procent op jaarbasis', luidt het bij ING België. Ook Keytrade Bank, de grootste Belgische on-linemakelaar, noteert in juli en augustus een opvallende toename van het aantal orders voor individuele aandelen, maar wil geen concrete cijfers geven. 'Het waren ook opvallende maanden, omdat particulieren de afgelopen jaren nooit veel beursorders plaatsten tijdens de zomermaanden', meldt Keytrade Bank.

Electrabel en Elia

Volgens de bank is de stevige groei van het aantal beursorders in belangrijke mate te danken aan de aanhoudende klim van Euronext Brussel. De Bel20 noteert 12 procent hoger dan begin dit jaar. Vorig jaar was de beursindex al met een kleine 30 procent gestegen. 'De particuliere beleggers kopen vooral Belgisch', beamen de grote banken. 'De drie populairste aandelen in juli en augustus waren Electrabel (dat wordt overgenomen door de Franse nutsgroep Suez), Fortis en Elia', meldt Fortis Bank. Ook ING België noteerde een zeer grote belangstelling voor Elia en Electrabel.

Niet toevallig gaat het om 'goede huisvader'-beleggingen met een hoog dividendrendement. Want ook de lage vergoeding op het spaarboekje verklaart allicht de toenemende belangstelling voor individuele aandelen. De grote banken bieden op hun spaarboekje nog maar een basisrente van 1,25 procent en een aangroeipremie van 0,50 procent of 1,75 procent netto. Het gemiddelde dividendrendement van de Bel20 dit jaar is 3,19 procent bruto of 2,39 procent netto.

Ook Option, Inbev, Dexia en Belgacom genoten in juli en augustus een grote belangstelling.
Comments: Een reactie posten