Belgacom aast op Telindus

Belgacom heeft een vijandig bod uitgebracht op het Heverleese informaticabedrijf Telindus, het paradepaardje van wijlen John Cordier. Belgacom, waar Didier Bellens de plak zwaait, neemt daarmee ook een belang over in Mobistar, de grootste concurrent van zijn mobiele dochter Proximus.

Gisternamiddag legde de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), de Belgische beurswaakhond, de aandelen van zowel telecombedrijf Belgacom als van netwerkintegrator Telindus op de Euronext-beurs lam. De reden volgde enkele uren later: Belgacom stuurde een communiqué rond waarin het aangaf dat het Telindus, het informatica-imperium van de familie Cordier, wil overnemen.

Belgacom wil de aandeelhouders uitkopen tegen een prijs van 13,5 euro per aandeel, wat afgemeten aan de beurskoers gisteren een bonus van meer dan 2 euro per aandeel zou betekenen.

Als de overname lukt, zou het de eerste grote acquisitie zijn die Belgacom klaarkrijgt na zijn beursgang begin vorig jaar.

Belgacom is al enige tijd op het overnamepad en stortte zich het afgelopen jaar al zonder succes op achtereenvolgens Turk Telecom, Cesky Telekom en Versatel.

Dankzij de overname wil Belgacom zijn bedrijfsdiensten versterken, zegt het bedrijf zelf. De activiteiten van Telindus moeten binnen het bedrijf worden gecombineerd met NSIBelgacom, de eigen afdeling die informaticadiensten aan andere ondernemingen verkoopt.

“Wat Telindus doet, is een perfecte match”, zegt Belgacom- woordvoer- ¦ Wijlen John Cordier (Telindus).

der Thierry Bouckaert.

Bij Telindus kwam er gisteren, behalve de mededeling dat de raad van bestuur het bod aan het onderzoeken is, geen commentaar.

Een belangrijke indicatie in de toekomst wordt de reactie van de familie Cordier, die bijna 23 procent van de aandelen in Telindus in handen heeft. Als die tegen de biedprijs worden verkocht, zou de familie 110,8 miljoen euro rijker worden, meer dan tien miljoen rijker alvast dan de huidige marktwaarde van hun belang. “We bekijken het, meer kan ik op dit moment niet zeggen”, zei Carmen Cordier, de dochter van de stichter.

Meer dan 60 procent van de aandelen in Telindus staan op Euronext Brussel. Naast het belang van de familie Cordier is ook nog meer dan 9 procent van de aandelen eigendom van het bedrijf zelf, en zit er iets meer dan 5 procent bij twee holdings. De CBFA stelt als voorwaarde voor de overname dat Belgacom tegen half november, wanneer het bod verloopt, minstens 75 procent van het bedrijf in handen heeft. Zo niet, dan wordt de transactie nietig verklaard. Belgacom moet dus minstens één van de hoofdaandeelhouders – gezien de grootte van haar belang dus liefst de familie Cordier – zo ver zien te krijgen om zijn belang te verkopen.

Frappant is ook het feit dat Telindus 4,6 procent van de aandelen in telecombedrijf Mobistar bezit, de belangrijkste concurrent van mobiele dochter Proximus. Maar als de overname lukt, zullen die aandelen eerder als pasmunt worden gebruikt: Telindus-aandeelhouders kunnen kiezen tussen de voornoemde 13,5 euro in cash, of een cashbedrag van 8,33 euro plus een certificaat waarmee ze Mobistar-aandelen kunnen inkopen.

Dertien certificaten, dus dertien Telindus-aandelen, zijn één Mobistar-aandeel waard. “Het belang in Mobistar is niet strategisch voor ons”, zegt Bouckaert.

“We twijfelen er ook aan of de concurrentieautoriteiten ons dat zouden laten behouden.”

Comments: Een reactie posten