Beursbeloften

Er is een opmerkelijke gelijkenis tussen drie van de zes bedrijven die dit jaar genomineerd zijn voor de titel ,,Onderneming van het Jaar''. Arinso, Artwork Systems en Option gingen enkele jaren geleden met hoge verwachtingen naar de beurs, moesten vervolgens door een diep dal, maar lijken er vandaag weer helemaal te staan.

DE drie bedrijven krijgen het gezelschap van evenveel niet-beursgenoteerde ondernemingen: de speelkaartenmaker Carta Mundi uit de provincie Antwerpen, de West-Vlaamse verlichtingsspecialist Delta Light en de Limburgse modeketen JBC. In combinatie met het Oost-Vlaamse Artwork, het Vlaams-Brabantse Option en het Brusselse Arinso is de genomineerdenlijst een fraai staaltje van provinciale evenwichtskunst.

Gemeten naar omzet (153 miljoen euro in 2004) is de HR-dienstengroep Arinso de grootste uit het rijtje. Ook de voorbije twee jaren behoorde Arinso al tot de finalisten. En dat is opmerkelijk, want het bedrijf werd in de eerste twee jaar na zijn beursgang verguisd door heel wat beleggers. De beursintroductie in 2000 gebeurde op de top van de internetzeepbel, tegen een koers die ruim drie keer zo hoog was als vandaag. Vrijwel meteen dook het aandeel in de afgrond als gevolg van tegenvallende cijfers en winstwaarschuwingen. Vandaag koppelt Arinso een schuldenvrije balans aan stevige vooruitzichten. De komende jaren denkt het bedrijf minstens 10% omzetgroei per jaar te kunnen halen ( DS 7 september ).

Ook Artwork Systems, een Gentse maker van grafische software, zag zijn aandeel de voorbije twee jaar uit de put klimmen nadat eind 2003 een einde kwam aan een aanslepend geschil met de fiscus. In een sector die kampt met dalende marges, hoopt Artwork dit jaar een nettowinstmarge van bijna 25% te kunnen voorleggen.

Een derde beursgenoteerde comeback-verhaal is dat van de Leuvense datakaartenmaker Option. In zijn beginjaren op de groeibeurs Easdaq blonk het bedrijf van Jan Callewaert vooral uit in beloften die niet konden worden waargemaakt. Even werd zelfs voor het voortbestaan van Option gevreesd. Sterke technologie en het geloof van enkele grote partners zetten het bedrijf weer op de kaart. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een recordomzet van ruim 175 miljoen euro, een groei met liefst 70%.
Comments: Een reactie posten