De beste beursmakelaars zijn psychopaten

De betere aandelenmakelaars zijn compleet getikt, zegt een studie van drie Amerikaanse universiteiten. Een team van neurologen dat voor het onderzoek werd opgetrommeld, durft de betere makelaars op de beursvloer zelfs ‘functionerende psychopaten’ te noemen: iemand die een vijs los heeft, is immers geneigd om zijn beslissingen eerder op basis van logica dan op basis van emoties te nemen, en dus minder behoudsgezind te reageren op een kans. En dat komt goed van pas op de aandelenmarkten, waar degenen die risico’s nemen over het algemeen het beste presteren.

De onderzoekers, die bij elkaar werden gehaald in de universiteiten van Stanford, Carnegie Mellon en Iowa, zijn neurologen, die studies uitvoeren in de relatief nieuwe onderzoekstak neuro-economie, of de studie van mentale processen die tot financiële beslissingen leiden. Door een aantal testpersonen met een gemiddeld IQ een beurssimulatie te laten ondergaan, kwamen ze tot de vaststelling dat een kleine minderheid in de groep, een vijftiental testpersonen met schade aan het hersendeel dat de emoties beïnvloedt, steevast met een groter rendement naar huis kwam dan degenen met ‘normale’ hersenen.

Hoe minder emoties een rol spelen in het denkproces dat tot een belegging leidt, hoe beter, concludeerden de onderzoekers. Emoties zorgen er immers voor dat men risico’s vermijdt, zelfs als de potentiële winst hoger ligt dan het verlies dat men kan lijden.

Dat verklaart onder meer waarom beleggers in tijden van beursbaisse eerder in obligaties dan in aandelen investeren: die brengen veel minder op, maar de kans op rendement is hoger.

Comments: Een reactie posten