Deminor eist 1,5 miljard euro van Nationale Bank

Het proces dat het juridisch advieskantoor Deminor aanspant tegen de Nationale Bank begint vandaag voor de Brusselse rechtbank van koophandel.

De rechter moet uitmaken of de private aandeelhouders van de Nationale Bank recht hebben op de goud- en deviezenreserves van de bank en de daaraan verbonden meerwaarden.

Het gaat om veel geld. Deminor eist de uitkering van een superdividend dat de private aandeelhouders 7.200 euro netto per aandeel – of ongeveer 1,5 miljard euro in totaal – zou opleveren.

De Nationale Bank is, in tegenstelling tot de meeste andere centrale banken, niet volledig staatseigendom.

De overheid bezit slechts de helft van de aandelen, de rest van het kapitaal is genoteerd op de Brusselse beurs. De kleine beleggers menen als aandeelhouder recht te hebben op de meerwaarden van de goud- en deviezenreserves en roepen daarvoor de gelijkheid tussen aandeelhouders in.

Maar volgens de Nationale Bank is zij geen gewone vennootschap als een andere. De reserves die zij beheert zijn de officiële reserves van de staat België. Alle meerwaarden moeten dus uitsluitend naar de staat vloeien, is de stelling van gouverneur Guy Quaden.

De Nationale Bank gaf vroeger de Belgische frank uit en beheerde de tegenwaarde – zeg maar de borg – van die munt in de vorm van goud en internationale deviezen. Maar toen kwam de euro. Volgens Deminor heeft de Nationale Bank bij de invoering van de euro het uitgifterecht verloren aan de Europese Centrale Bank.

De inkomsten uit het beheer van de deviezen en het goud zijn dus geen staatszaak meer, maar komen alle aandeelhouders toe, is de stelling van Deminor. Het advieskantoor, dat zo’n 250 ontevreden aandeelhouders vertegenwoordigt, becijferde dat de private aandeelhouders zowat 1,5 miljard euro kunnen claimen.

Het is lang niet de eerste keer dat Deminor met de Nationale Bank de degens kruist. Op een bewogen algemene vergadering vorig jaar werd de Nationale Bank beschuldigd van onfrisse boekhoudmanoeuvres, die de staat een extraatje van 235 miljoen euro zouden hebben opgeleverd. Ook die zaak is klaar om gepleit te worden en wordt mogelijk samengevoegd met de zaak van vandaag.

Comments: Een reactie posten