Deminor en Nationale Bank

Deminor eist dat de Nationale Bank (NBB) 4,8 miljard euro of 7.200 euro netto per aandeel uitkeert aan haar aandeelhouders. Dat zegt Erik Bomans, vennoot van het juridisch bureau dat de belangen van een groep minderheidsaandeelhouders verdedigt.

Hij blikt vooruit naar de rechtszaak die volgende week wordt uitgevochten voor de rechtbank van koophandel van Brussel.

Belgische frank

Deminor herhaalt dat de Nationale Bank niet meer het recht heeft bankbiljetten uit te geven sinds de verdwijning van de Belgische frank. De statuten bepalen dat de Nationale Bank haar reservefonds moet uitkeren wanneer het emissierecht verstrijkt. De Nationale Bank zegt dat zij het emissierecht deelt met de Europese Centrale Bank.

Volgens de laatste jaarrekening is het reservefonds 1,7 miljard euro waard. Deminor vraagt dat ook de gerealiseerde en latente meerwaarden op goud en deviezen en de tegenwaarde van de voorzieningen voor diverse risico's worden uitgekeerd. Daarom eist het juridisch bureau een uitkering van 4,8 miljard euro. Aangezien de staat vóór de verdeling van het reservefonds recht heeft op 20 procent kan de Nationale Bank 9.600 euro per aandeel uitbetalen. Na aftrek van de roerende voorheffing blijft 7.200 euro over voor de privé-aandeelhouders.
Comments: Een reactie posten