Glaverbel

Glaverbel ontstond in 1961 na verschillende fusies in de Belgische glasindustrie. Het bedrijf behoorde tot de Franse groep Danone.

Die verkocht Glaverbel begin jaren tachtig door aan de Japanse glasgroep Asahi, de belangrijkste producent van vlakglas ter wereld.

Na overnames in Tsjechië (1990) en Rusland (1997) groeide Glaverbel uit tot een groep met zo’n 16.300 werknemers. In 2004 realiseerde Glaverbel een jaaromzet van bijna twee miljard euro en een winst van bijna 190 miljoen euro.

In België telt Glaverbel ongeveer 3.500 werknemers, voornamelijk in Wallonië. In de Russische vestiging van Bor werken 2.000 mensen.

De nieuwe vestiging in Klin biedt werk aan 300 mensen. De fabriek vertegenwoordigt een investering van 160 miljoen euro.

Jaarlijks zal ze 180.000 ton vlakglas produceren, en ook glas met superisolerende coatings en spiegels.

Door de uitbreiding naar Tsjechië en Rusland heeft Glaverbel zich verzekerd van een aantal zeer winstgevende activiteiten. “Het zou een catastrofe zijn mocht Glaverbel niet op de nieuwe markten aanwezig zijn. We zouden dan nu niet meer dan een kleine Benelux- onderneming zijn”, zegt topman Ulens.

Comments: Een reactie posten