Japanse aandelen

De riante verkiezingsoverwinning van premier Junichiro Koizumi stuurde de Japanse beurs vorige week naar het hoogste niveau sinds 2001. Hoewel een correctie op korte termijn tot de mogelijkheden behoort, zijn fondsbeheerders unaniem positief over de langetermijnvooruitzichten voor de Japanse beurs. Na meer dan tien jaar ellende kan Japan weer spreken van een duurzame economische groei.

De liberaal-democratische partij (LPD) van Koizumi haalde op 11 september een verpletterende verkiezingsoverwinning. In een coalitie met de New Komeito-partij bezit LPD nu twee derde van de zetels in het lagerhuis. Voor de Japanse economie is die verkiezingsoverwinning goed nieuws. Het betekent dat Koizumi de geplande hervormingen kan voortzetten. De Japanse premier maakte van de privatisering van de Japanse post de inzet van de verkiezingen.

Volgens Atsushi Kawakami, specialist Japanse aandelenmarkten bij de fondsenbeheerder Invesco, zal de privatisering van de post de effici├źntie verhogen. 'De privatisering van de post zal de aanzet zijn voor verdere privatiseringen. Daarvan kunnen de priv├ę-sectoren profiteren, waardoor de binnenlandse vraag verder zal toenemen', zegt Kawakami.

Ook Hiroshi Tateda, fondsbeheerder van MLIIF Japan Opportunities van Merrill Lynch, gelooft dat de Japanse economie op lange termijn zal profiteren van de hervormingen. Maar op korte termijn is er volgens hem weinig correlatie tussen het politieke toneel en de economische realiteit. 'De groei van de Japanse economie wordt vooral gedragen door de binnenlandse vraag in de vorm van kapitaalsinvesteringen en consumptie. Wij geloven dat die trend doorzet en dat de Japanse economie de komende jaren meer dan gemiddeld zal groeien door een stijgende binnenlandse vraag', stelt Tateda.
Comments: Een reactie posten