Overname Dexia

De Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia klom gisteren met meer dan 3 procent op de beurs, terwijl zijn Belgisch-Nederlandse sectorgenoot Fortis dik 1 procent verloor.

Directe aanleiding voor de koersschommelingen was een bericht op de voorpagina van Le Soir, waarin staat dat Fortis eraan denkt om Dexia over te nemen. Volgens Le Soir worden meerdere scenario’s onderzocht voor een alliantie tussen Fortis en Dexia, die samen een Belgische superbank zouden vormen. De speculatie over een eventueel bod op de Dexia-aandelen stuwde de beurskoers van de Belgisch-Franse groep omhoog.

Dexia ontkent gesprekken over een mogelijke bankfusie. “Er is geen enkel contact geweest tussen Dexia en Fortis over een fusie van beide groepen”, stelt Dexia-woordvoerster Ulrike Pommee. “Wij hebben geen kennis van een dergelijke operatie.” Fortis zegt “op dit moment vele mogelijkheden te onderzoeken in de context van de ontwikkeling van de Europese financiële sector”, maar geen enkel onderzoek is in een eindstadium.

“Het gaat hier in alle gevallen om eerste verkenningen, zodat er op dit moment geen verwachting bestaat dat dit tot een transactie zal komen”, zegt de bank in een mededeling.

Analisten staan sceptisch tegenover een eventuele fusie tussen Dexia en Fortis. Zij verwachten dat Fortis toenadering zoekt tot een buitenlandse speler. Bij een fusie kunnen de sociale gevolgen in de bankkantoren dramatisch zijn, omdat in heel wat gemeenten het Fortis- en Dexia-kantoor dicht bij elkaar gelegen zijn.

Comments: Een reactie posten