Positief nieuws op beurzen

De beurzen worden bestookt met positief nieuws, maar toch gaan de koersen niet echt overtuigend hoger. Het positieve slot van Wall Street op vrijdag, de daling van de olieprijzen en de spectaculaire verkiezingsoverwinning van de Japanse premier Koizumi zouden stimulerend moeten werken. De beleggers kijken evenwel uit naar enkele belangrijke macrocijfers later deze week in de VS en blijven daarom eerder terughoudend.

Die macrocijfers zouden moeten bevestigen dat de consumentenvraag in de VS aantrekt. De sterke cijfers van Intel en Texas Instruments voeden alvast het vermoeden van de analisten dat de consument meer geld wil besteden.

Het negatieve effect op de beurzen van de enorme schade die de orkaan Katrina in de VS heeft aangericht, is grotendeels verdwenen. Vorige week bleek dat de terugval van de Amerikaanse olievoorraden niet zo groot is als gevreesd en daardoor zitten de olieprijzen in een dalende trend, iets wat door de markten met een zucht van opluchting wordt ontvangen..

Fed

In de nasleep van de stijgende olieprijzen en Katrina spoort de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de centrale banken overal ter wereld aan een relaxte houding aan te nemen tegenover de rentetarieven. 'De economische gevolgen van de ramp in de VS kunnen immers nog niet met zekerheid gemeten worden', luidt het bij de organisatie. Onafhankelijke economen verwachten een tijdelijk effect dat 0,25 tot 0,5 procent knabbelt van de Amerikaanse economische groei in de tweede jaarhelft van 2005.

Aan Europese zijde houden de sterke en zwakke interimcijfers van de beursgenoteerde ondernemingen elkaar zowat in evenwicht. Steven Steyaert van ING Investment Management verwacht dat de bedrijfswinsten dit jaar zullen groeien met 10 procent, minder dan de gemiddelde verwachting van bedrijfsanalisten. Steyaert denkt dat de aandelenmarkten de komende maanden zijdelings zullen bewegen. Zijn voorkeur gaat uit naar aandelen uit de telecom-, de energie- en de farmasector.

Dominique Marchese van de vermogensbeheerder Capital@Workziet het helemaal anders. Hij wijst erop dat de Europese bedrijven steeds meer buiten Europa verkopen, waardoor de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten niet zo somber zijn als soms wordt beweerd. Bovendien zijn de Europese aandelen niet overdreven duur gewaardeerd, meent Marchese. Hij denkt dat de Europese beurzen de komende 12 maanden zo'n 15 procent hoger kunnen.

Zeepbel

In de VS vrezen experts ondertussen voor het uiteenbarsten van de zeepbel op de woningmarkt. Tony Dolphin, hoofdeconoom van Henderson Global Investors, beschouwt de zeepbel momenteel zelf als het grootste risico voor de wereldeconomie. 'Veroorzaakte de dure olie nauwelijks een golfje voor de wereldeconomie, dan kan een uiteenspatten van de huizenzeepbel in de VS een tsoenami worden', vreest hij.

Comments: Een reactie posten