Rentedaling

Er is na zes weken dan toch een einde gekomen aan de gestage daling van de Europese langetermijnrentes. De obligatiekoersen stonden onder druk als gevolg van de onzekerheid rond de Duitse verkiezingen, en door het uitstel van de Nederlandse pensioenhervorming.

De rente op de tienjarige Duitse staatsobligatie, de Bund , zakte vorige week bijna tot het historisch lage peil van drie procent. Maar de toenemende onzekerheid over de uitslag van de Duitse verkiezingen maakte daar een einde aan. Vrijdag klokte het richtinggevende rentetarief af op 3,14%, als gevolg van de verkoopdruk op de Duitse obligatiemarkt.

In Nederland speelde dan weer een heel ander fenomeen. Het parlement had daar nieuwe regels voorbereid voor pensioenfondsen, die tot gevolg zouden hebben dat de vraag naar langlopende obligaties zou toenemen. Sommige beleggers hadden daarop geanticipeerd door langetermijnpapier te kopen. Maar de hervorming werd uitgesteld tot 2007, waarna de speculatieve posities weer werden afgebouwd.

Op de primaire markt was het een behoorlijk actieve week, zoals blijkt uit het lijstje met de nieuwe leningen. De rendementen in euro zetten evenwel niet aan tot dromen. Als je weet dat de Belgische inflatie momenteel meer dan 3% bedraagt, volstaan de geboden coupons nauwelijks om de waardedaling van onze koopkracht te compenseren.

Wie meer wilt, moet noodgedwongen risico's nemen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een obligatie in Turkse lira. Je loopt een reƫel risico op een waardedaling van de munt, maar daar staat tegenover dat de Europese Investeringsbank een zeer betrouwbare emittent is.
Comments: Een reactie posten