Suez en Electrabel

De Franse nutsgroep Suez sluit een wijziging van de gemaakte afspraken over Electrabel niet uit. Dat blijkt uit het overnameprospectus van Suez op de Belgische stroomproducent Electrabel, dat maandag werd vrijgegeven. Suez had vorige maand in een brief aan premier Guy Verhofstadt (VLD) een aantal garanties gegeven over de Belgische verankering van Electrabel en Suez. Dat schrijft De Tijd.

Suez kondigde bij zijn plannen om de minderheidsaandeelhouders van Electrabel uit te kopen voor 11 miljard euro aan, dat het overnamebod een voorbode is van de oprichting van een Europese vennootschap. Die structuur moet de groep Suez stroomlijnen en het Frans-Belgische karakter van de nutsgroep onderstrepen. Suez schrijft nu in het prospectus dat het de mogelijkheden onderzoekt om de groep te vereenvoudigen, zoals de oprichting van een Europese vennootschap, een fusie van Suez-Tractebel en Electrabel. Maar, indien de oprichting van de Europese vennootschap mogelijk zou blijken, zou het kunnen dat de intenties van Suez die in het prospectus staan, moeten worden geherdefinieerd. Suez voegt eraan toe dat dit zal gebeuren in overleg met de publieke overheden.

De garanties zijn het behoud van de merknaam Electrabel en het beslissingscentrum in Brussel, principes van deugdelijk bestuur en een beursnotering in Brussel. Uit het prospectus blijkt ook dat Suez een aantal van zijn intenties en garanties over Electrabel in het prospectus scherper heeft moeten formuleren dan eerst gepland. Het is niet duidelijk om welke garanties het gaat. Mogelijk verschaft een open brief van enkele betrokkenen hierover meer informatie.
Comments: Een reactie posten