Suez

De Belgische gemeenten hebben ook gisteren de knoop niet doorgehakt over de verkoop van hun Electrabel-aandelen. Zij wachten een overleg over een Pax Electrica tussen de Belgische overheid en de Franse nutsgroep Suez af. Ze bezorgen wel een verlanglijstje aan de onderhandelaars. Herinvesteren in Suez zien ze niet zitten.

Intermixt, de energiekoepel van de Belgische gemeenten, heeft gisteren over partij- en taalgrenzen een eensgezind standpunt ingenomen over de bestemming van de opbrengst van aandelenverkoop. Voor de Vlaamse gemeenten gaat het om 477,5 miljoen euro in contanten en nog eens 139 miljoen euro in Suez-aandelen.

De meest opmerkelijke vaststelling is dat de gemeenten geen interesse hebben om het geld te herinvesteren in de Franse nutsgroep Suez, het moederbedrijf van Electrabel.

De voorbije weken gingen geregeld stemmen op om de Belgische aanwezigheid in Suez gevoelig te verhogen.

Zo'n oproep kwam er onder meer van de Waalse financier Albert Frère.

Transport

Intermixt raadt daarentegen de gemeentebesturen aan het geld te stoppen in openbare nutsbedrijven die een monopolie hebben op het vlak van energietransport en -distributie. Dat is volgens de energiekoepel de beste keuze. Het waarborgt een regelmatige inkomstenstroom uit dividenden en het past ook in de rol van de overheid om de consumenten te beschermen.

Intermixt stelt dat de opbrengst van de Electrabel-aandelen in de eerste plaats moet gaan naar de verhoging van de participaties in distributienetbedrijven tot ten minste 75 procent en het gastransportbedrijf Fluxys tot meer dan 50 procent, en naar een versnelde terugbetaling van leningen die in het verleden werden aangegaan om een belang te verwerven in Electrabel, in het hoogspanningsbedrijf Elia en in Publigas.

De gemeenten sluiten niet uit dat ze tijdelijk aandeelhouder worden van Suez. De Franse nutsgroep betaalt de overname voor een deel met aandelen. De gemeenten zijn er niet op uit om die aandelen onmiddellijk te gelde te maken, luidt het bij Intermixt, de energiekoepel van de Belgische gemeenten. De Suez-aandelen zullen worden verkocht als de gemeenten uitzicht hebben op strategische participaties in net- en energietransportbedrijven in België.

Intermixt suggereert ten slotte dat de gemeentebesturen het geld dat overschiet prioritair bestemmen voor de vermindering van gemeentelijke leningen, de vorming van pensioenfondsen, de financiering van buitengewone uitgaven en de bevordering van energiebesparingen in de gemeenten.
Comments: Een reactie posten