Technologiefonds

Het investeringsteam van IT Partners lanceert een nieuw technologiefonds. Het wordt het eerste Belgische durfkapitaalfonds voor starters sinds het uiteenspatten van de technologische zeepbel. Het fonds, met de naam Aeolus, moet 75 miljoen euro bijeenkrijgen.
HET nieuwe fonds van IT Partners, Aeolus (de god van de wind), mikt naast startende hightech-bedrijven ook op biotech-starters. De jongste jaren draaide de durfkapitaalmarkt volledig rond overnames van gevestigde bedrijven en bleven technologiebedrijven in de kou.

Door het uiteenspatten van de technologiezeepbel verloren institutionele en particuliere investeerders handenvol geld. Talrijke technologiebedrijven gingen failliet, gespecialiseerde technologiefondsen klapten in elkaar. Durffondsen zoals Pythagoras, TrustCapital Technology, Netfund Europe en FLV Fund verloren forse bedragen.

Ook IT Partners kreeg rake klappen en zag bijvoorbeeld de chipverpakker CS2 failliet gaan, waardoor het potentieel tientallen miljoenen euro's misliep.

Maar van alle onafhankelijke Belgische technologiefondsen hield IT Partners als een der beste stand. Met de verkoop van bijvoorbeeld het Mechelse beeldsensorenbedrijf Fillfactory en Lenel (veiligheidsbeheerssystemen) bewees het ook succesrijke producten in huis te hebben.

,,Bij veel fondsen zagen de investeerders nauwelijks iets terug van hun geld, maar IT Partners heeft al de helft van het kapitaal teruggestort en met wat we nog aan deelnemingen hebben, hopen we het volledige kapitaal plus een zekere opbrengst te kunnen afleveren'', zei Aeolus-oprichter Stefaan Nicolay gisteren.

IT Partners heeft nog participaties zoals Coware (chipdesign), Target Compiler, Captor, Septentrio (gps-ontvangers) en Hypertrust. Dat laatste bedrijf heeft onder meer het populaire Pixagogo (digitale fotoalbums op het net) en Fotoblog.be (een on line fotodagboek) in zijn portefeuille.

IT Partners, dat eind 1997 startte met een fonds van 67 miljoen euro, wil nu 75 miljoen ophalen met het nieuwe fonds Aeolus. ,,Vandaag vinden starters in hightech en biotechnologie nauwelijks nog geld omdat iedereen zich richt op het rijpere eind van de markt'', zegt Nicolay. Ook de incubatiefondsen rond universiteiten staan droog. In de VS is het geloof in technologische starters al een tijdje opnieuw op een behoorlijk peil en doen de technologiebedrijven het ook goed. Europa heeft nog een inhaalbeweging te goed.''

Aeolus trekt de komende drie maanden uit voor het aantrekken van het geld. Naast Nicolay zullen ook Paul Verdurme en Sabine Vermassen (allebei IT Partners) Aeolus leiden. Een biotechnologiespecialist zou het team nog versterken.

De opzet is vrij ambitieus. ,,Maar als je vervolginvesteringen wil aankunnen, moet je voldoende armslag hebben'', zegt Nicolay.
Comments: Een reactie posten