Telenet : Duco Sickinghe

Als Telenet binnen twee weken op de beurs gaat, is gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe op papier evenveel waard als een hoop oprichters van andere in Brussel genoteerde bedrijven. Alleen: Sickinghe is geen oprichter maar een ingehuurde kracht. Maar hij heeft zijn 28 tot 33 miljoen euro wel verdiend, zeggen analisten.

Na drie dagen van de intekenperiode is de vraag naar Telenetaandelen bij Belgische particulieren groter dan het aanbod, melden bankiers.

Toen telecombedrijf Telenet twee weken geleden zijn beursgang aankondigde, vloeide er meteen heel wat inkt over de cashberg die gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe mee naar huis zou nemen.

Hij is immers een ingehuurde kracht, die pas de laatste vier jaar het bedrijf leidt en toen een pakketje aandelen in handen kreeg.

Bij zijn intrede bij het bedrijf, in 2001, was hij ‘senior partner’ bij Callahan Associates, de Amerikaanse aandeelhouder in Telenet, en bereidde hij daar onder meer projecten voor digitale televisie voor. Bij een clash tussen Vlaamse en Amerikaanse aandeelhouders in 2003, waarbij Callahan uiteindelijk uit het kapitaal van het bedrijf ging en plaats maakte voor andere Amerikaanse aandeelhouders, moest Sickinghe wegens mogelijke belangenverschillen zijn aandelen in Callahan van de hand doen in ruil voor een aantal warrants – het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen – die hij in augustus van dit jaar uitoefende door bijna 330.000 aandelen in het bedrijf te kopen.

Die wil Sickinghe nu te gelde maken, liet hij weten toen het bedrijf zijn beursgang aankondigde.

Gerekend op de prijsvork waartussen de biedingsprijs van het aandeel op 11 oktober zal zitten, 21 tot 25,5 euro per stuk, betekent zoiets dat Sickinghe tussen 6,9 miljoen en 8,4 miljoen euro zal opstrijken.

“Dat is geen bescheiden sommetje”, zegt analist Stijn Elebaut van Bank De Martelaere in Gent. “Maar wellicht is hem dat ook vooropgesteld toen hij aantrad: bij een eventuele beursgang kun je incasseren. Als een bedrijfsleider zijn toekomst verbindt aan een bedrijf is dat soort dingen, in de huidige zakenwereld, ook normaal.”

In totaal is Sickinghe nog veel meer waard: volgens het prospectus dat Telenet uitgaf toen het zijn beursplannen uit de doeken deed, bleek dat hij ook nog een pakket opties in zijn portefeuille heeft. In totaal, zegt het document, incasseert hij nu ongeveer een kwart van het belang dat hij in het bedrijf heeft. Dat betekent dus dat zijn belang in Telenet, in totaal, tussen 28 en 33 miljoen euro waard is.

Dat is evenveel, of zelfs meer, als het bedrag dat andere bedrijfsleiders van Belgische beursgenoteerde bedrijven zouden opstrijken als ze hun volledige belang in hun bedrijf nu te gelde zouden maken.

Het grote verschil met die toplui ligt echter in het feit dat Sickinghe een externe gedelegeerd bestuurder is, die dus niets met de oprichting van het bedrijf te maken heeft. Een paar voorbeelden van oprichters die ongeveer evenveel waard zijn als Sickinghe: bij EVS, een Luikse fabrikant van opnameapparatuur voor hogedefinitietv, is medeoprichter Michel Counson tegen de huidige beurskoers van het bedrijf ongeveer 31,45 miljoen euro waard. Grégoire De Streel, oprichter van internetbank Keytrade, zou bij een verkoop van zijn belang in het bedrijf 37,6 miljoen euro opstrijken. En Léon Van Rompay van farmabedrijf DocPharma zou zijn belang van bijna 13 procent in het bedrijf kunnen verzilveren voor 32,94 miljoen euro.

“Maar de hoogte van het belang dat hij opstrijkt, wordt een beetje overtrokken”, zegt analist Johan Van Geeteruyen van het beurshuis Petercam. “Je moet ook eens kijken van welke positie het bedrijf komt: Telenet was bijna failliet toen het de nieuwe topman binnenhaalde.

Op zo’n moment moet je als bedrijf ook iets te bieden hebben.”

Ook nu laat Sickinghe zich immers van zijn beste kant zien, zeggen beursanalisten en beleggers.

Hij slaagt erin om een aandeel dat rationeel gezien met gemengde ge voelens wordt ontvangen (er is geen winst, dus geen dividend en of het bedrijf nog verder kan groeien moet nog blijken) vakkundig omhoog te praten. “Het was tijdens de roadshows, waarop het bedrijf zichzelf voorstelde aan potentiële aandeelhouders, dat hi velen heeft overtuigd”, zegt Van Geeteruyen.

Comments: Een reactie posten