Telenet naar de beurs

Eindelijk is het zover. Het Mechelse telecom- en tv-bedrijf Telenet gaat, anderhalf jaar na aartsrivaal Belgacom, de Brusselse beurs op. De beleggers mogen zich waarschijnlijk opmaken voor de grootste beursgang van het jaar in Brussel.

De raad van bestuur hakte gisteren de principiële knoop door: Telenet vraagt een beursintroductie aan op Euronext Brussel. “We zijn op dit moment bezig met de voorbereiding van de notering van de vennootschap op Euronext Brussel, om iedereen de gelegenheid te geven om in onze digitale toekomst te delen”, zegt algemeen directeur Duco Sickinghe in een mededeling.

Op een bijzondere algemene vergadering op 20 september zal de beslissing van de bestuursraad definitief worden bekrachtigd. Als ook de financiële waakhond CBFA groen licht geeft, kan de beursgang beginnen.

Telenet zal de aandelen aanbieden via een openbaar bod. Dat zal zich richten op particuliere, Belgische beleggers en op institutionele investeerders uit binnen- en buitenland.

De aandelenpakketten voor de particulieren zullen beheerd worden door de banken KBC en Dexia.

Het tv- en telecombedrijf wil nog niet kwijt hoeveel geld het wil ophalen.

Recent dook in een aantal kranten het cijfer van 1 miljard euro op. Als dat bevestigd wordt, gaat het om de grootste beursgang sinds Belgacom (1,3 miljard euro), en bijna het dubbele van de beursgang van netbeheerder Elia eerder dit jaar. De volledige waarde van het bedrijf wordt door zakenbankiers op 3 tot 3,5 miljard euro geraamd.

Er is evenmin een datum vastgepind voor de beursgang, al is het wel de bedoeling dat die nog dit jaar zal plaatsvinden.

Telenet zal zowel nieuwe als bestaande aandelen aanbieden. Er komt dus tegelijk een kapitaalverhoging en een verkoop van aandelenpakketten door de huidige aandeelhouders.

De kapitaalverhoging zal maximaal 320 miljoen euro bedragen, zo bleek al eind augustus uit een officiële mededeling van het bedrijf. Het is nog niet bekend wie van de huidige aandeelhouders zijn belang zal verminderen. De belangrijkste aandeelhouders van Telenet zijn de gemengde intercommunales (34 pct van het kapitaal), het Amerikaanse telecombedrijf Liberty Media (21,4 pct), investeringsmaatschappij Gimv (14,9 pct), een financieel consortium (14,9 pct) bestaande uit KBC, Ibel, Rabobank en Ackermans & Van Haaren en het energiebedrijf Electrabel (4,9 pct).

Dat Telenet binnenkort naar de beurs wil gaan, is geen verrassing.

Binnen de raad van bestuur kwam de kwestie de laatste maanden al herhaaldelijk aan bod. Het klimaat is nu ook gunstig voor een beursgang, in tegenstelling tot enkele jaren geleden. Eerst waren er de dure opstartkosten toen het bedrijf werd omgevormd van een puur kabelbedrijf tot een telecomonderneming.

In 2001 volgde dan de intrede van het Amerikaanse Callahan, maar door de crisis in de telecomsector kon die zijn investeringsbeloften niet nakomen. Telenet balanceerde toen op de rand van het faillissement. Dankzij een inspanning van de andere aandeelhouders en een lening van de banken overleefde het bedrijf.

Sindsdien gaat het beter met Telenet: het aantal klanten van zowel telefonie, internet als televisie gaat in stijgende lijn. Ook de eerste signalen over het pas gelanceerde aanbod digitale televisie zijn positief.

Het bedrijf heeft sinds 2002 een positieve bedrijfskasstroom (ebitda), maar torst nog altijd een loodzware langetermijnschuld, die de afgelopen vier jaar schommelde rond 1,5 miljard euro.

“Telenet is in zijn tienjarig bestaan geslaagd in zijn tweevoudig opzet”, reageert CD&V’er Luc Van den Brande, de geestelijke vader van Telenet. “Eerst Vlaanderen verbinden via een kabelnetwerk en daarna zorgen voor meer concurrentie op de telecommarkt. Dat het nu tot een beursgang komt, ligt in de lijn der verwachtingen.”

Telenet is de grootste leverancier van breedbandkabeldiensten in België. Het bedrijf heeft Canal+ in handen, evenals Sinfilo, een Hasseltse operator van draadloos internet, en de kabeloperator Codenet, die vooral in Wallonië en Luxemburg actief is.

Comments: Een reactie posten