Vragen over beursgang Telenet

Vanaf maandag kunnen kandidaat-beleggers intekenen op Telenet. Het bedrijf biedt tot 49,5 miljoen aandelen aan tegen 21 à 25,5 euro per stuk. Wat moet u als potentiële investeerder weten over Telenet en de beursgang?

Wat koop ik?

Als u aandelen van Telenet koopt, belegt u in een bedrijf dat een waaier van diensten aanbiedt. Telenet verdeelt televisiezenders, verkoopt telefonie en breedbandinternet. Een belangrijk nieuw product is interactieve digitale tv (iDTV). De onderneming is eveneens actief op de bedrijvenmarkt, tot in het Groothertogdom Luxemburg. Alles bij elkaar telt Telenet meer dan 2,6 miljoen klanten. Voor tv en breedband is het bedrijf marktleider in Vlaanderen, voor telefonie moet het Belgacom laten voorgaan.


Is de financiële toestand van Telenet gezond?

Netto is er nog steeds een verlies. Vorig jaar bedroeg het tekort 60,5 miljoen euro (op een omzet van 681,1 miljoen). Maar dat is vooral het gevolg van intrestlasten. Operationeel slaagde het bedrijf erin 2004 in verlies om te buigen in winst. De bedrijfswinst kwam uit op 104,6 miljoen. Dat wil zeggen dat Telenet zijn eigen operaties kan bedruipen. De netto kasstromen waren vorig jaar voor het tweede jaar op rij positief. Een belangrijk minpunt is de nog steeds grote schuldenlast. De totale financiële schulden beliepen eind juni 2005 1,57 miljard euro. Het gaat vooral om een banklening en om obligaties die in 2013 en 2014 vervallen.

Comments: Een reactie posten