15 procent belasting op meerwaarde obligatiefondsen en beveks

Een van de maatregelen om de begroting niet te laten ontsporen is een extra belasting op bepaalde beleggingen. Op de meerwaarde van obligatiefondsen dient voortaan 15 procent belastingen betaald te worden, wat een 200 à 250 miljoen moet opbrengen. Daarnaast komen er ook taksen op verzekeringsproducten, wat nog eens een 150 miljoen moet opleveren.

Op de meerwaarde van beleggingsfondsen in obligaties zal voortaan een belasting van 15 procent worden geheven. Deze maatregel moet 200 à 250 miljoen opleveren, stelt minister van Begroting Johan Vande Lanotte (sp.a). Daarnaast komt er een heffing op beveks en verzekeringsproducten als Tak 21 en Tak 23 (beleggingen gekoppeld aan een levensverzekering).

Er komt ook een verhoging met 25 procent op het aftrekbaar forfait voor de derde pensioenpijler. Deze maatregel zal geld kosten aan de staat, maar moet de burger aanmoedigen om een bijkomend pensioen op te bouwen.

Febelfin

De federatie van de financiële sector Febelfin is niet tevreden met een aantal begrotingsmaatregelen die betrekking hebben op financiële producten.

'Het is duidelijk dat de belegger het begrotingsgat moet dichtrijden,' zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. 'Het gaat hier om een bijkomende nieuwe belasting. Voor een aantal producten is er nu al een abonnements- en beurstaks.' Volgens Vermaerke heeft de belegger recht op 'fiscale stabiliteit en een zekere vorm van comfort'.

Vermaercke herinnert eraan dat beveks of beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal destijds opgericht zijn met een gunstig fiscaal statuut om kapitaalvlucht tegen te gaan. Een bevek is een open fonds, je kan er altijd in- of uitstappen. Als je er met een bepaalde som instapt, worden er automatisch nieuwe deelbewijzen gecreëerd; vandaar, veranderlijk kapitaal.

Dat de maatregel enkel grote spaarders treft, zoals minister van Begroting Johan Vande Lanotte beweert, is onjuist. 'Daar zijn we formeel in,' zegt Vermaerke, 'die producten zijn verspreid bij particulieren en institutionelen, zowel groot als klein.'

Vermaerke hekelt ook het feit dat België het voortouw neemt inzake een heffing op Tak 21/23-producten. 'De spaarrichtlijn is enkele maanden geleden van kracht geworden, maar over dit soort heffingen is er binnen Europa helemaal geen eensgezindheid'. Febelfin verwacht dat het nog met de overheid rond de tafel zal kunnen zitten om over de modaliteiten van de nieuwe maatregelen zijn zeg te krijgen.

Comments: Een reactie posten