Aandelen

Aandelen zitten in de lift. De Bel 20 bereikte deze week zijn hoogste peil sinds eind 1999. Dit jaar steeg de Brusselse beursbarometer al met meer dan 10 procent. ‘De particuliere beleggers durven opnieuw risico te nemen. Ze willen dat hun geld snel winst oplevert’, zegt Kristoff Van Houte van Kroffinvest, een adviesblad voor beleggers. 1 1 Hoe verklaart u die nieuwe trend? De particuliere beleggers schuwden tot voor kort toch elk risico?

“De beleggers hebben de aandelen twee jaar lang zien stijgen en komen nu naar boven met hun geld.

Ze geloven dat ze het warm water opnieuw kunnen uitvinden en steken hun centen in aandelen. Als ze vandaag een aandeel kopen, willen ze dat de koers morgen stijgt.” 2 Hebben ze ongelijk?

“Wie nu nog in aandelen wil stappen, moet voorzichtig zijn en kan maar beter aan de kant blijven staan. Er zijn duidelijk aanwijzingen dat de beurs oververhit geraakt.” 3 3 De particuliere beleggers komen dus te laat?

“Als de massa zich weer naar de beurs begeeft, is het meestal te laat. Je ziet duidelijk dat een aantal bedrijven veel te hoog gewaardeerd is. Er is al sprake van enige overdrijving in de aandelenkoersen.

Dat zie je ook in de introductie van Telenet. Dat bedrijf trekt naar de beurs en het aandeel wordt redelijk prijzig in de markt gezet. Twee jaar geleden zou dat zeker niet mogelijk zijn geweest.” 4 4 Hebben beleggingen met kapitaalgarantie afgedaan?

“De meeste producten met kapitaalgarantie zijn niet aantrekkelijk genoeg. Ze bieden te weinig rendement.

Ook wie zijn geld in obligaties steekt of cash aanhoudt, dreigt daaraan een stevige kater over te houden. Nu de rente zo laag staat, is het gevaarlijk om je geld voor tien jaar in obligaties vast te leggen.

Als de inflatie gaat stijgen, ben je gezien. Ook cash is geen optie. Met 1 miljoen euro kun je over tien jaar misschien nog een brood kopen. Natuurlijk is dat een forse overdrijving. Maar ik wil de mensen wakker schudden. Je moet overdrijven, anders denken de mensen niet na over wat ze kunnen doen met hun centen.” 5 5 U verwacht dat de inflatie zal toenemen?

“Die kans is reëel. De stijgende grondstofprijzen zorgen alvast voor meer inflatie. Maar dat effect wordt tenietgedaan door de deflatie die we invoeren uit China. De Chinezen produceren alles veel goedkoper dan wij. Dat drukt de prijzen. Welke tendens, inflatie of deflatie, de overhand zal halen, valt moeilijk te voorspellen.”

Comments: Een reactie posten