Beleggen in Rusland

Om veel geld te verdienen moest u in het derde kwartaal in de groeilanden zijn, en dan vooral in Rusland, Oost-Europa, en Latijns-Amerika. De Russische RSI-index steeg dankzij de torenhoge olieprijs de voorbije drie maanden met 43,4 procent. Wall Street presteerde ondermaats. Ook Belgiƫ en Nederland scoren onder het Europese gemiddelde.

Energiebedrijven als Lukoil en Joekos (foto: belga) maken ruim de helft van de Russische beursgraadmeter uit.

Beleggers profiteren van een zeldzaam fenomeen: de economie groeit wereldwijd, ook al stijgt de olieprijs naar records die geen enkele econoom een jaar geleden durfde te voorspellen. In het derde kwartaal werd een vat Brent-olie 14,2 procent duurder. Met 63,50 dollar kost een vat 57 procent meer dan eind vorig jaar. Toch leverden amper vier beurzen onder de belangrijke internationale markten terrein in.

De dure olie katapulteerde de Russische beurs tot de primus van het derde kwartaal. De RSI-index bracht over drie maanden 43,4 procent op. Energiebedrijven als Lukoil en Joekos maken ruim de helft van de Russische beursgraadmeter uit. Door de prijsstijging van olie en gas zijn beide grondstoffen goed voor 60 procent van de Russische export.

Comments: Een reactie posten