Belgacom wil Telindus

De druk op Belgacom om zijn biedprijs op Telindus te verhogen nam gisteren verder toe. Huizen als Fortis en SG Bank De Martelaere zien 16 euro als correcte prijs. Petercam acht 15 euro mogelijk.


De koers van Telindus bleef gisteren opnieuw ruim 6% hoger dan de biedprijs van Belgacom. Volgens waarnemers neemt de druk op Belgacom om zijn bod te verhogen toe. Fortis Bank verhoogde gisteren zijn advies voor Telindus en ziet een waarde van 16 euro. Ook SG Bank De Martelaere ziet 16 euro als ,,juiste prijs''.

Belgacom biedt 13,5 euro per aandeel en zegt een premie van 31% te bieden op de eigenlijke activiteiten van Telindus zonder het belang van 4,65% in Mobistar. Niet iedereen deelt die visie. Gisteren sloot Telindus op 14,39 euro af. Direct na de aankondiging van het bod nestelde de koers zich al boven de biedprijs.

Opvallend is dat een analist van Petercam in een reactie daarop een biedprijs van 15 euro mogelijk achtte. Petercam adviseert Belgacom bij zijn bod. Petercam minimaliseerde gisteren de draagwijdte van ,,de bedenking''. De kwestie van het advies toont enkel aan dat het dossier begint te gisten en uiteindelijk een moddergevecht kan worden.

Gisteren werd ook ,,politieke belangstelling'' gesignaleerd voor de biedaffaire. Telindus, dat ook een belangrijke vestiging in Oostende heeft, is sponsor van de basketbalploeg van Oostende en staat dicht bij minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (SP.A), die ook toeziet op Belgacom. Telindus heeft dan weer ex-premier Jean-Luc Dehaene in zijn raad van bestuur.

De vergelijking van een ,,groot overheidsbedrijf'' dat een relatief klein Vlaams familiebedrijf overvalt, was niet van de lucht. De belangrijkste onvoorspelbare factor in de biedaffaire is de rol van de hedge funds. Sinds de start van het bod is al een volume van 18% in Telindus verhandeld zonder dat Belgacom één aandeel mocht of kon kopen.

De hedge funds hebben hun belang opgebouwd rond de 14,3 euro en willen verkopen met winst. Belgacom staat hier voorlopig voor een dilemma. De voormalige staatsmonopolist wordt ook verweten te eigengereid tewerk te zijn gegaan. ,,Er is overleg boven het hoofd van Belgacom-ceo Didier Bellens'', heette het.

Toch zaait het bod van Belgacom vooral verdeeldheid in de rangen van Telindus. Het feit dat de raad van bestuur uitstel vraagt om zich uit te spreken en zich laat bijstaan door verschillende adviseurs, is daar een indicatie van. De internationalisatie van Telindus verloopt tot nu toe moeizaam en met de nodige verliezen waardoor de meningen verdeeld zijn of de groep op eigen kracht voldoende schaal kan verwerven.
Comments: Een reactie posten