Fusies in telecomsector

Afgelopen week meldden verschillende bronnen dat de Spaanse telecomgigant Telefonica en het Nederlandse telecombedrijf KPN aan overnamegesprekken bezig zijn. Staan we aan de vooravond van een fusiegolf op de Europese telecommarkt? Niet echt, zegt telecomanalist Julian Hewett van de Britse consultant Ovum.

1 In de VS is er al enige tijd een zogeheten consolidatieslag gaande tussen telecombedrijven. Volgt Europa?

Hewett: “Ja, maar niet op grote schaal. De trend in Europa is gewoon dat grote spelers kleinere spelers overnemen en dat is op zich niets nieuws. We zien ook geen versnelling in die trend. Een mogelijke overname van KPN door Telefonica zou een uitzondering zijn. En een vergissing.”

2 Heeft dat te maken met het feit dat Telefonica en KPN zogenaamde ‘incumbents’ zijn: voormalige overheidsbedrijven?

“Je zit daar met een politieke rem. Overheden zien niet graag gebeuren dat ‘hun’ bedrijf vanuit het buitenland wordt geleid.

Ook de cultuurverschillen kunnen problematisch worden voor de overnemer. In een voormalig overheidsbedrijf is een zekere traditie ontstaan.”

3 Wat we wel zien is dat Oost-Europese ‘incumbents’ voor de bijl gaan. Zal die trend zich doorzetten?

“Ik denk het wel. Maar die hebben niet de schaal van hun West-Europese concurrenten. Het verschil tussen een Cesky Telekom en een kleinere West-Europese operator is uiteindelijk niet zo groot.”

4 Is het klimaat verbeterd voor overnames?

“Dat wel natuurlijk. De boom en bust van enkele jaren is geleden, telecombedrijven hebben weer geld in huis. En schuld maken is relatief goedkoop.”

5 In welke mate passen de huidige overnames in de telecom in een bredere, Europese consolidatiegolf?

“Er zijn een paar grote mergers geweest, maar je moet het belang daarvan niet overdrijven. KLM en Air France zijn samengegaan, maar waar hebben ze een voordeel? Ze kunnen niet zomaar afvloeiingen doorvoeren om kosten te besparen en ze zitten met twee afzonderlijke merken. Dat is een goed voorbeeld van wat een verenigd Telefonica-KPN zou zijn.”

Comments: Een reactie posten