Goudprijs

De goudprijs is woensdag gestegen tot 480,49 dollar per ounce, het hoogste peil sinds 1988. Een aantal waarnemers sluit niet uit dat de prijs het niveau van 500 dollar per ounce bereikt. Bezorgdheid over de stijgende inflatie en vrees voor nieuwe renteverhogingen in de VS liggen aan de basis van de recente klim, zeggen experts.

De recente 'boom' van het edele metaal wordt vooral gedreven door inflatievrees, klinkt het bij analisten. Beleggingsfondsen kopen goud omdat men verwacht dat de Amerikaanse inflatie nog zal stijgen als gevolg van de hoge olieprijzen.

De Amerikaanse consumentenprijzen voor september, die vrijdag worden bekendgemaakt, vormen een van de belangrijkste indicatoren voor het inflatiepeil in de VS. Analisten gaan ervan uit dat de Amerikaanse inflatie de voorbije maand voor het eerst sinds 1991 de barrière van 4 procent heeft doorbroken.

'Maar zelfs als die grens overschreden wordt, kan dit de forse stijging van de olieprijzen niet rechtvaardigen,' stelt Alan Williamson van de zakenbank HSBC in de krant
The Financial Times
. 'Het gaat momenteel echt om pure speculatie,' zegt Stephen Briggs, econoom bij SG Corporate and Investment Banking, aan het persagentschap Reuters. Volgens Briggs is hebben beleggingsfondsen nog nooit zo'n grote posities in goud gekend. Hij acht de kans dan ook groot dat die posities op termijn zullen worden afgebouwd, maar toch zal zo'n correctie niet zo heel snel plaatsvinden.

Handelaars wijzen er immers op dat bij consumenten de vraag naar goud nog altijd erg hoog is. Vooral in het Midden-Oosten en in India is dat sterk het geval. Veel waarnemers geloven daarom dat de goudprijs zijn klim nog een tijdje zal verderzeten, mogelijk tot zo'n 500 dollar per ounce.
Comments: Een reactie posten