Handel in Telenet

Het Mechelse communicatiebedrijf Telenet zal vandaag voor het eerst op de tabellen van de Brusselse beurs prijken. De Vlaamse aandeelhouders verliezen definitief de controle over hun troetelkind, maar krijgen miljoenen in ruil.

Vanochtend, om 9 uur precies, zal Duco Sickinghe, de topman van telecombedrijf Telenet, met krijt de eerste notering schrijven op de beursborden in Brussel. Telenet heeft bijna 47 miljoen aandelen aan het publiek verkocht: 33,6 miljoen bestaande aandelen en 13,3 miljoen nieuwe aandelen.

Het bedrijf, dat zijn aandelen hoopte te slijten tegen een prijs tussen 21 en 25,5 euro, pinde gisteren de introductieprijs vast op 21 euro. Dat Telenet voor een prijs onderaan de prijsvork kiest, komt niet onverwacht. Sommige analisten vonden het aandeel te duur geprijsd in vergelijking met de Amerikaanse kabelbedrijven Mediacom en Comcast. “De prijsvork werd gepercipieerd als heel hoog”, zegt Patrick Casselman van KBC Asset Management. “Nu is het een redelijke prijs.” De betaling en levering van de aandelen zal vrijdag plaatsvinden, maar de handel kan vandaag al van start gaan.

Telenet haalt via de beursgang 985,8 miljoen euro op: 280 miljoen euro via de vers uitgegeven aandelen en 705,8 miljoen euro via verkopen door bestaande aandeelhouders.

Zij zullen nog eens een pakket ter waarde van 138,2 miljoen euro in de markt gooien, als de banken ook kopers vinden voor aandelen die alleen vrijkomen bij heel grote belangstelling (via de zogenaamde ‘overtoewijzingsoptie’).

Volgens Telenet was er bij de beursgang een grote interesse van zowel institutionele als particuliere beleggers in België en wereldwijd.

Het aanbod aan particuliere beleggers werd bijna twee keer overingeschreven, wat een totale vraag van 294 miljoen euro vertegenwoordigt.

De marktkapitalisatie van Telenet zal ongeveer 2,1 miljard euro bedragen. Bijna de helft van de aandelen (49,86 procent) komt in handen van het publiek.

De Vlaamse aandeelhoudersblokken, die in 1996 mee aan de wieg stonden van Telenet, verliezen definitief hun greep op het bedrijf. Het gezamenlijke aandeel van de gemengde intercommunales, Interkabel (de zuivere intercommunales), Gimv en het financieel consortium rond KBC zakt van ruim 72 procent naar 27,2 procent.

De Amerikaanse aandeelhouder Liberty Global heeft, zoals aangekondigd, geen aandelen verkocht, maar van zijn voorrangsrecht gebruikgemaakt om aandelen bij te kopen en zo zijn belang in Telenet stabiel te houden op ruim 21 procent.

De gemengde intercommunales zijn de grootste verkopers. Zij brachten 13,5 miljoen aandelen op de markt en krijgen daarvoor 283,5 miljoen euro in het laatje.

Durfkapitalist Gimv is de op een na grootste verkoper met een aandelenpakket van zowat 191 miljoen euro. Telenet-opperhoofd Duco Sickinghe verkocht alle aandelen die hij in handen had, goed voor 6,9 miljoen euro. Ook energiereus Electrabel en het financiële bedrijf JP Morgan Corporate trekken zich volledig terug uit het kapitaal.

Comments: Een reactie posten