Goud op hoogste peil in bijna 23 jaar

Goud heeft op de internationale markten het hoogste prijsniveau in bijna 23 jaar bereikt. Dinsdag werd voor een 'troy ounce' (31,1035 gram) 502,70 dollar neergelegd. Daarmee is de prijs van goud voor het eerst sinds februari 1983 tot boven 500 dollar gestegen.

Tot dusver dit jaar is de prijs van goud 15 procent gestegen. Goud wordt door beleggers aantrekkelijk geacht nu hoge energieprijzen dreigen de inflatie te doen oplopen. In de Verenigde Staten lag de inflatie door de hoge energieprijzen in oktober op 4,3 procent op jaarbasis. Door goud te kopen denken beleggers hun koopkracht te kunnen behouden.

Ook kopen juweliers aan het einde van het jaar traditioneel relatief veel goud om te kunnen voldoen aan de vraag naar goud voor het kerstseizoen. Ook begint binnenkort het huwelijksseizoen in India. Dit land is de grootste afnemer van goud ter wereld.

In 1980 werd 873 dollar betaald voor een 'troy ounce' goud, toen de inflatie in de Verenigde Staten op 12,5 procent lag en er politieke onzekerheid in de wereld was over onder meer de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan en de revolutie in Iran. In 1999 bereikte goud een dieptepunt op 252,90 dollar.

Goud is lange tijd gebruikt als standaard voor valuta, waarbij onder meer de dollar was gekoppeld aan goud. Lange tijd gold een prijs van 20,67 dollar per 'troy ounce', maar in 1934 werd dit verhoogd naar 35,00 dollar per troy ounce. In 1975 werd de koppeling definitief losgelaten en sindsdien wordt de prijs van goud op de wereldmarkt bepaald.
Comments: Een reactie posten