ECB

Verscheidene directieleden van de Europese Centrale Bank (ECB) spraken afgelopen week hun voorzitter wat tegen. Zij wezen erop dat de groei in de eurozone versnelt, dat de prijzen onder druk staan en dat de rente, zelfs na de jongste verhoging, nog erg laag is.

De boodschap is dus duidelijk dat de ECB klaar staat om de rente zo nodig nog te verhogen. Dat staat haaks op de verklaringen van voorzitter Jean-Claude Trichet, die er meer dan eens de nadruk op legde dat de renteverhoging van 1 december min of meer als een geïsoleerde beslissing moest worden gezien.

De financiële markten reageerden vrij prompt. Donderdag steeg de kortetermijnrente met 0,03 punt, vrijdag zelfs met 0,07. De rente op Duits overheidspapier met een looptijd van twee jaar sloot de week daardoor af op 2,8 procent, een stijging met 0,16 punt.

De langetermijnrente reageerde rustiger. Ze klom op weekbasis van 3,39 naar 3,45 procent. Volgens analisten is dat vooral omdat daar vraag en aanbod meer spelen en wat de ECB beslist een minder rechtstreeks effect heeft.

Het verschil tussen de lange- en de kortetermijnrente is sinds midden dit jaar wel verminderd van bijna 1,5 tot 0,65 procentpunt. De rentecurve ligt dus duidelijk een stuk vlakker dan zes maanden geleden.

Ondanks de rentestijging wordt verwacht dat het volume nieuwe emissies volgend jaar hoger zal liggen. Vooral bedrijven zullen meer papier op de markt brengen. Afgelopen jaar plaatsten zij voor 90 miljard euro leningen. Volgend jaar wordt gegokt op zo'n 120 miljard euro.

Heel wat bedrijven en internationale instellingen plaatsten meteen na de introductie van de euro papier op vijf tot zes jaar. Dat komt volgend jaar op eindvervaldag en moet dus vervangen worden. Bovendien kopen steeds meer bedrijven eigen aandelen in. Ook daar is geld voor nodig.

Meer in het algemeen was er zowel in de eurozone als, vooral, in de Verenigde Staten positief economisch nieuws. Het Amerikaans consumentenvertrouwen lag afgelopen maand heel wat hoger dan verwacht. De combinatie van de maanden november en december liet de sterkste stijging optekenen sinds april-mei 2003.

Volgende week verhoogt de Amerikaanse centrale bank meer dan waarschijnlijk andermaal haar rente met een kwart punt, tot 4,25 procent al. Analisten zien daar volgend jaar nog 0,5 punt bijkomen, maar dan zou de rente stilaan een ,,neutraal'' niveau bereikt moeten hebben.

Ook de Europese rente zien ze nog zowat een half punt stijgen, hoewel sommige analisten het op een kwart punt houden. Veel zal allicht afhangen van het Amerikaans rentebeleid. Als dat te strak zou worden en de groei doen vertragen, komt ook de Europese export in het gedrang.

Bron: Standaard
Comments: Een reactie posten