Fed verhoogt rente met 25 basispunten tot 4,25%

Het beleidsbepalend comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) heeft het toonaangevende Fed. Funds-tarief verhoogd met 25 basispunten tot 4,25%. Dit heeft de Federal Reserve dinsdagavond bekendgemaakt. De verhoging was conform de verwachting onder economen. Het besluit was unaniem.

Bij de vorige twaalf bijeenkomsten van de FOMC, op 30 juni, 10 augustus, 21 september, 10 november, 14 december, 2 februari, 22 maart, 3 mei, 30 juni, 9 augustus, 20 september en 1 november, werd de rente eveneens met 25 basispunten verhoogd. De volgende bijeenkomst van de Federal Reserve is op 31 januari.

De Fed handhaafde de uitdrukking dat de rente met een 'measured pace' zal worden verhoogd, ofwel een 'gematigd tempo', maar de letterlijke tekst laat ruimte voor een toekomstige pauze.

'Het comite beoordeelt dat een iets verdere aanscherping van het beleid waarschijnlijk nodig is om de risico's rondom blijvende groei en prijsstabiliteit ruwweg in balans te houden', aldus de Fed.

De Federal Reserve heeft daarbij de zinsnede verwijderd dat 'accomodation', een eventuele aanpassing van de rente, dient ter ondersteuning van de economie. Ook dit indiceert volgens investeerders dat de Fed snel zal stoppen met de vorig jaar ingezette serie renteverhogingen.
Comments: Een reactie posten