France Télécom overklast Belgacom met tegenbod op Telindus

France Télécom brengt een vrijwillig openbaar tegenbod uit op Telindus. De Franse telecomgroep biedt 15,80 euro per aandeel, 17 procent meer dan het bod van Belgacom. Bovendien krijgen de Fransen, in tegenstelling tot Belgacom, de steun van de referentieaandeelhouders en de raad van bestuur van de Belgische netwerkintegrator. Het aandeel van Telindus sloot 9,7 procent hoger op 16,12 euro.

De handel in Belgacom en Telindus werd woensdagochtend opgeschort door Euronext Brussel in afwachting van een persbericht. Toen bleek dat France Télécom de bieder was, werd ook het aandeel Mobistar geschorst. Als de overname slaagt, ziet France Télécom zijn belang in Mobistar stijgen van 50,2 naar 54,8%. Toch heeft France Télécom naar eigen zeggen niet de intentie om zijn deelneming in de mobiele operator verder te verhogen. 'Dat is niet de doelstelling van het bod', zegt Bertrand Deronchaine, de woordvoerder van France Télécom. 'France Télécom heeft niet de intentie om zijn deelneming in Mobistar verder te verhogen.' Deronchaine voegt er wel aan toe dat dit niets zegt over de plannen van France Télécom binnen 1 tot 2 jaar.

France Télécom biedt 15,80 euro cash per aandeel Telindus, een premie van 7,6% tegenover de slotkoers van Telindus op 13 december, de vooravond van de neerlegging van het bod door France Télécom. Op basis van dit bod worden de uitstaande aandelen van Telindus door France Télécom op ongeveer 570 miljoen euro gewaardeerd. Ter herinnering: Belgacom biedt 13,5 euro cash per aandeel Telindus, ofwel 8,33 euro in cash en de rest in aandelen Mobistar. Dat overnamebod loopt nog tot 20 december. De aandeelhouders van Telindus die al op het bod van Belgacom ingingen, zijn niet langer aan die beslissing gebonden en kunnen hun aandelen aanbieden aan France Télécom. Het bod van France Télécom ligt 17 procent hoger dan dat van Belgacom.

Steun

De referentieaandeelhouders van Telindus, waaronder de oprichtende familie, en de raad van bestuur van Telindus, ondersteunen het Franse tegenbod. Dat zegt France Télécom in een persbericht. 'Zij ondersteunen het ondernemingsproject van France Télécom dat de identiteit en de integriteit van Telindus respecteert', aldus het persbericht. De referentieaandeelhouders vertegenwoordigen ongeveer 19,82% van het kapitaal.

France Télécom wil met het openbaar overnamebod op Telindus zijn positie in de sector van de netwerkintegratiediensten versterken. 'De kennis van Telindus evenals zijn leiderspositie op de markt van netwerkintegratiediensten in Europa, en in het bijzonder in de Benelux, (...) laten France Télécom toe om zich als een van de belangrijkste Europese spelers op deze markt te positioneren.' France Télécom benadrukt de complementariteit tussen de groep en Telindus. Ook geografisch sluiten de activiteiten van de telecomgroep en Telindus naar eigen zeggen nauw aan.

'Door de overname van Telindus zullen wij onze activiteiten van dienstverlening aan ondernemingen gevoelig versterken', zegt woordvoerder Deronchaine. 'Dat zal aanleiding geven tot synergieën en extra groei.' France Télécom ziet daarbij een nauwe samenwerking tussen zijn dochter Equant en het over te nemen Telindus. 'Equant zal zo zijn transformatie kunnen versnellen naar activiteiten met hoge toegevoegde waarde', stipt Deronchaine aan. 'Wij kennen trouwens heel goed de Belgische markt, omdat we er al actief zijn via Mobistar en via Equant.'

De operatie gebeurt volgens France Télécom vanuit een industriële logica en zal ook Telindus ten goede komen. 'De uitvoering van het herstelplan Flagship 2006 kan erdoor worden versneld', benadrukt Deronchaine. Hij voegt eraan toe dat er geen groot sociaal plan bij Telindus zal komen. 'Integendeel, de bijkomende groei zal extra banen creëren.'

France Télécom wijst er verder op dat de geplande overname van Telindus past binnen de voorwaarden van het NExT-plan voor verbetering van zijn rendement. 'De transactie wordt volledig gefinancierd door vreemd vermogen.' Zij heeft geen impact op de dividendpolitiek en geen betekenisvolle invloed op de schuldgraad van France Télécom', vult Deronchaine aan.

France Télécom verwacht dat de overname van Telindus leidt tot een stijging van de nettowinst per aandeel voor afschrijving van waarderingsverschillen na 12 maanden. De vrije cash flow per aandeel zal eveneens toenemen.

France Télécom heeft woensdagochtend een ontwerp van prospectus ingediend bij de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). De groep gaat er van uit dat de CBFA het prospectus in januari goedkeurt. Eind februari hoopt France Télécom dan het bod af te sluiten. De overname van Telindus is slechts geslaagd als de Franse telecomgroep meer dan 75% van de uitstaande aandelen van Telindus in handen krijgt. Als France Télécom 95% of meer dan de aandelen Telindus verwerft, zal het overgaan tot een openbaar uitkoopbod.

Reactie

Belgacom laat in een reactie weten dat zijn Raad van Bestuur het tegenbod van France Télécom onderzoekt. Daarbij worden alle opties open gehouden, zei Jan Margot, woordvoerder van Belgacom. Volgens Margot komt het tegenbod van France Télécom niet echt onverwacht. 'Al weken bericht de pers over een mogelijk tegenbod door een andere operator, nu is het zover', aldus de woordvoerder. 'Belgacom is niet echt ontgoocheld door het tegenbod, het hoort nu eenmaal bij de regels van het spel.'

Op Euronext Brussel sloot Telindus met een winst van 9,7% tot 16,12 euro, Belgacom klom met 1,1% tot 28,57 euro en Mobistar won 0,2% tot 68,55 euro.
Comments: Een reactie posten