Japanse aandelen

Beleggers zien het komende beursjaar met vertrouwen tegemoet en verwachten dat de aandelenmarkten minstens even sterk zullen presteren als in 2005. De meeste beursexperts gaan eveneens uit van een mooi 2006. Maar spectaculaire winsten stellen ze niet in het vooruitzicht. Over één ding lijkt iedereen het intussen eens: Japan zal het ook volgend jaar goed doen.

De BeleggersBarometer van ING, De Tijd, L'Echo en de Universiteit Gent steeg afgelopen maand tot het hoogste peil in acht maanden. Een derde van de beleggers denkt dat 2006 een nog beter beursjaar wordt dan 2005. De peiling van de beleggerswebsite BeursDuivel.be wijst al op evenveel optimisme. Een meerderheid van de respondenten gelooft dat de Bel20 de komende maanden zal blijven stijgen, en acht de kans groot de eindejaarsrally voortduurt tot in januari.

KBC Asset Management heeft een lichte voorkeur voor de Europese beurzen boven de Amerikaanse dankzij de goedkopere waardering en het hoog dividendrendement en omdat er in Europa nog iets meer ruimte is voor herstructureringen. De vermogensbeheerder focust daarbij vooral op de financiële aandelen. Op de twee plaats komen de grote en de groeiaandelen als Omega Pharma, Barco, Melexis en Arinso.
De vermogensbeheerder Fidelity ziet geen heil in de Belgische beurs. De Belgische en Europese aandelen noteren tegen dezelfde koers-winstverhouding, luidt het. 'Het komt erop aan er de juiste aandelen uit te pikken.' Volgens Fidelity zijn die te vinden in het segment van de grote aandelen. 'Ze zijn goedkoper gewaardeerd dan de kleine aandelen en hebben een hoger rendement op het eigen vermogen.'

Jan Longeval van Degroof houdt een krachtig pleidooi voor Japanse aandelen. Hij meent dat de Japanse beurs licht goedkoper is dan de Europese en dat de kwaliteit van de Japanse bedrijfswinsten ook beter is dan de Europese of Amerikaanse. Daarenboven zet het economische herstel in Japan winsthefbomen in werking die kunnen leiden tot een bovengemiddelde winstgroei voorbij 2006.
Comments: Een reactie posten