Pfizer

Op zoek naar een veilige belegging voor het komende jaar? U vindt de huidige obligatierendementen te laag en bovendien vreest u minwaarden door een stijgende rente? Wat dacht u van het aandeel Pfizer? Neen, niet een obligatie uitgegeven door Pfizer, we bedoelen wel degelijk het aandeel.

Begin deze week besliste Pfizer om zijn dividend met 26% te verhogen. Hierdoor komt het totale jaarlijkse dividend op 96 dollarcent per aandeel. Als u met andere woorden vandaag een aandeel van Pfizer koopt tegen 22 USD, dan ontvangt u sowieso een jaarlijks courante bruto-opbrengst van ongeveer 4.4%, zowat het equivalent van een Amerikaanse staatsobligatie op 10 jaar.

Niet genoeg? Pfizer zal in de loop van 2006 bovendien voor 6 miljard USD aan eigen aandelen inkopen. Daarmee keert de Amerikaanse farmagigant zowat 3.6% van zijn marktkapitalisatie op een fiscaalvriendelijke manier uit aan zijn aandeelhouders. Dit brengt het totaalrendement al op 8%.

Nog altijd niet genoeg? Pfizer heeft momenteel zo’n 24 miljard USD in kas, waarmee het zomaar een bedrijf met pakweg vier keer de grootte van UCB kan overnemen. Er is geen twijfel mogelijk: Pfizer is een kaskoe van de zuiverste soort.

De wet van de grote getallen gaat evenwel meestal gepaard met addertjes onder het gras. Pfizer is een aandeel en kan dus in tegenstelling tot een obligatie flink in waarde dalen. Dat het aandeel de afgelopen vijf jaar ruim de helft van zijn waarde verloor, is alvast een teken aan de wand. Toch lijkt de kans op koersdaling in de komende jaren eerder beperkt met een ultralage koers-winstverhouding van 11.

Dit is in de veronderstelling dat Pfizer de exclusiviteit op Lipitor, momenteel het best verkopende geneesmiddel ter wereld, minstens tot na 2010 behoudt. Dit is lang niet zeker, want een Amerikaanse rechtbank beslist binnenkort over de geldigheid van de Lipitor-patenten. Is het oordeel negatief, dan kan het product al in 2006 ten prooi vallen aan generische concurrentie. Een koersdaling tot 18 USD is in dit geval meer dan waarschijnlijk. Een ramp? Absoluut niet! Ook zonder Lipitor blijft het dividend van 96 dollarcent betaalbaar. Samen met het inkoopprogramma van eigen aandelen zou het totaalrendement aan 18 USD per aandeel tot 9% oplopen.

Wij denken dat Pfizer de patentrechtszaak rond Lipitor zal winnen. Wil u echt zeker spelen, koop dan nu maar de helft van uw gewenste positie. Bij een eventuele fatale afloop, kunt u dan nog altijd met een gerust geweten aan 18 USD bijkopen.
Comments: Een reactie posten