Vertraging economie

In de tweede helft van 2006 zal de wereldeconomie naar een lagere versnelling schakelen en zal de Amerikaanse economie een zachte landing maken. Dat voorspellen de beursspecialisten van KBC Asset Management. De koersstijgingen op de beurzen bleven achter op de sterke winsten van de bedrijven, zodat aandelen nu ,,spotgoedkoop'' zijn.


,,De grote verrassing van 2005 is dat ondanks de hoge olieprijzen de groei veel sterker bleek te zijn dan verwacht'', zegt Edwin De Boeck, hoofdeconoom van KBC Asset Management. De feitelijke winstcijfers van de bedrijven overtroffen de verwachtingen, meteen een gunstige voedingsbodem voor het beursklimaat. Maar de aandelenkoersen volgden de winststijging niet in dezelfde mate.

De top van de hoogconjunctuur is stilaan bereikt, zodat we in 2006 naar een lagere versnelling gaan. In de eerste jaarhelft groeit de Amerikaanse economie nog relatief sterk vanwege de toenemende bedrijfsinvesteringen, de heropbouw na de doortocht van de orkanen Katrina en Rita en de groei van de werkgelegenheid. Maar in het tweede semester zal de huizenmarkt afkoelen en de Amerikaanse consument minder geld gaan uitgeven. De Boeck verwacht dat de Federal Reserve de rente in maart 2006 nog verder zal optrekken tot 4,75 procent om in het najaar de rentevoet opnieuw te laten dalen.

Ook in de eurozone zijn de bedrijven in goede doen: de overcapaciteit werd afgebouwd via herstructureringen en de investeringen trekken weer aan. Maar de Europese consument blijft achter en de ondermaatse groei van de inkomens ondermijnt de gezinsbestedingen.

In de tweede jaarhelft kan de euro gevoelig verstevigen, wat de buitenlandse vraag zal afremmen. Voor het hele jaar verwacht KBC AM een groei in de eurozone van 2 procent, ,,al bij al ontgoochelend''.

De verrassing zou volgend jaar wel eens uit Azië kunnen komen, gelooft De Boeck. De Chinese groei blijft sterk en krijgt een breder draagvlak door een sterkere binnenlandse vraag. Ook Korea, Hongkong, Singapore en Taiwan zullen in positieve zin opvallen. Japan is aan de beterhand, ,,maar de slechte toestand van de overheidsfinanciën blijft een zwaard van Damocles''.

Aandelen

De belegger richt zijn aandacht best op aandelen, luidt het advies. ,,Aandelen kunnen bezwaarlijk als duur worden bestempeld.'' KBC AM legt het accent op groeiaandelen. ,,Die zijn de voorbije jaren sterk achtergebleven en noteren nu relatief goedkoop.''

Voor België noteren Barco, Omega Pharma, Melexis en Arinso met stip. Ook de waardering van de financiële aandelen (banken/verzekeringen) zijn in de huidige Europese context ,,zeer aantrekkelijk''.

Terugblik

Het voorbije beursjaar presteerden vooral de cyclische sectoren (energie, materialen, industrie) sterk in Europa. Afknapper was de telecomsector. ,,Er is de toenemende concurrentie van internet en de te hoge overnamebedragen die betaald worden'', zegt hoofd aandelenfondsen Dirk Thiels. De overname van O2 door Vodafone en de hoge biedprijs van Belgacom voor Telindus is volgens hem ,,niet in het belang van de aandeelhouder''.
Comments: Een reactie posten