Amerikaanse recessie

De Amerikaanse beursgoeroe George Soros verwacht dat de Verenigde Staten in 2007 in een recessie zullen belanden. Het einde van de hausse op de huizenmarkt zal de Amerikaanse economische groei afremmen, voorspelt Soros. De beurswatcher acht het trouwens redelijk waarschijnlijk dat de hele wereldeconomie er volgend jaar op achteruit zal gaan.

De Amerikaanse huizenprijzen kenden de voorbije vijf jaar een heuse 'boom', onder meer als gevolg van de de lage rente. Maar waarnemers zien steeds meer tekenen die wijzen op een afkoeling van de huizenmarkt in de VS. In de laatste week van december daalde het aantal hypotheekaanvragen bijvoorbeeld tot het laagste peil sinds 2002.

Die afkoeling van de huizenmarkt kan ook de Amerikaanse economische groei afremmen. 'De Amerikaanse centrale bank, de Fed, wil er met haar politiek van geleidelijke renteverhogingen voor zorgen dat de VS-economie dit jaar een 'zachte landing' maakt,' verklaarde Soros tijdens een voordracht voor het Singapore Institute of International Affairs. 'Maar als de hausse op de huizenmarkt ten einde loopt terwijl de rente blijft stijgen, verandert dat in een harde landing,' waarschuwde de beursgoeroe. 'Daarom verwacht ik ook dat de VS in 2007, en niet in 2006, in een recessie zullen belanden.' Bovendien bestaat er altijd het risico dat de Fed de rente de komende maanden te veel verhoogt, wat de economische groei verder vertraagt.

Een Amerikaanse groeivertraging zou ook op de andere wereldeconomie├źn wegen. 'Europa doet het tamelijk goed, maar een harde landing van de VS-economie zou de dollarkoers omlaag sturen. Dat zou op zijn beurt de Europese economie schade berokkenen,' meent Soros. De Europese economie is immers sterk op uitvoer gericht een heeft dus baat bij een lage eurokoers.

Ook Soros' beursvooruitzichten kan je bezwaarlijk rooskleurig noemen. Momenteel doen de beurzen het volgens hem 'zo goed als je je maar kan wensen', en de kans is dan ook groot dan de indices binnenkort weer zullen dalen.
Comments: Een reactie posten