Beleggingsfondsen

De Latijns-Amerikaanse aandelenfondsen boekten in 2005 een gemiddeld rendement in euro van 74 procent. Ook andere in groeimarkten gespecialiseerde fondsen bleken vorig jaar voor de Belgische belegger een schot in de roos. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Tijd voerde naar de 4.300 in België verkochte beleggingsfondsen, fondsen met kapitaalbescherming niet meegerekend.

De Braziliaanse beurs noteerde vorig jaar op een recordhoogte, mede dankzij de conjunctuurgevoelige staalsector. In Mexico en Colombia was er de opmerkelijke prestatie van de financiële sector. Ook het wisselkoerseffect verklaart het hoge rendement in euro. De Braziliaanse real apprecieerde meer dan 30 procent ten opzichte van de euro, de Mexicaanse peso werd 20 procent duurder.

Ook andere ontluikende markten profiteerden van een goed draaiende Amerikaanse economie. Dat manifesteerde zich ook in Azië. De Koreaanse beurs boekte, dankzij de exportafhankelijke halfgeleidersector, het ene record na het andere.

Rusland profiteerde van een uitstekend oliejaar. De hoge olieprijzen zorgden voor recordwinsten bij oliebedrijven. Bijna de helft van de Russisiche beursindex wordt ingenomen door olie- en gasaandelen.

Ook de Turkse aandelen zaten in de lift. De Turkse beurs won terrein dankzij het toegenomen vertrouwen in de Turkse economie. Door de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie groeit het geloof dat de hervormingen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Bovendien begaven buitenlandse ondernemingen, zoals Fortis met Disbank, zich in 2005 op overnamepad in Turkije.
Comments: Een reactie posten