Beurswinst

Wie afgelopen jaar op de beurs belegde, zat goed. Aandelen brachten bijna 30 procent op. Maar nu al wordt voorspeld dat het midden 2006 wel eens gedaan zou kunnen zijn met de beurspret. Ook in Brussel dat een recordjaar achter de rug heeft.

In de hitparade der beurzen steeg Brussel naar de vijfde plaats: over vijf jaar bekeken brachten de aandelen er 47,7 procent op. Het succes van Brussel trok het voorbije jaar veel buitenlandse beleggers en dat resulteerde in 65 procent meer verhandelde aandelen.

Voor 2006 verwachten analisten internationaal veel van een aantal softwareaandelen. In Europa voorspellen ze een terugkeer van de vroegere nationale telefoonmaatschappijen: die daalden bijna overal in Europa immers onder hun reële waarde. In België wordt veel verwacht van de banksector: aandelen als Dexia staan duidelijk in de kijker.

Overigens daalde het aantal faillissementen in ons land het voorbije jaar heel lichtjes. Het gespecialiseerde bureau Graydon denkt dat de toename van het aantal starters ertoe zal leiden dat die daling in 2006 niet veel groter wordt. Een belangrijke oorzaak van faillissementen blijft het stijgend aantal slechte betalers. De overheid geeft hier volgens Graydon het slechte voorbeeld.
Comments: Een reactie posten