ECB laat rente onveranderd

De rente in de twaalf landen van de eurozone verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag op haar maandelijkse rentevergadering de bestaande tarieven te handhaven. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft op 2,25 procent staan.

het besluit van de ECB om de rente onveranderd te laten, was door de meeste analisten al voorspeld. Zij gaan er vanuit dat de ECB in maart de rente weer gaat verhogen. De ECB verhoogde bij zijn jongste vergadering in december de rente met een kwart procentpunt. Het was voor het eerst in vijf jaar dat de ECB de rente opwaarts bijstelde. De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciƫle banken.

De centrale bank heeft nog nooit twee keer achtereen de rente gewijzigd. Het besluit om het tarief ongemoeid te laten, is genomen omdat de ECB op het ogenblik niet voldoende informatie heeft om zich een beeld van de langere termijn te vormen, aldus een analist van de Duitse Commerzbank.

Een verhoging van de rente kan remmend op de economie werken. De landen die de euro als munteenheid hebben en waarvoor de ECB-rentetarieven gelden, staan er economisch niet al te sterk voor. Donderdag werd bekend dat de economie van Duitsland, de grootste van de Europese Unie, vorig jaar een groeivertraging heeft opgelopen. De groei bedroeg 0,9 procent tegenover 1,6 procent in 2004.

De verhoging die vorige maand uit de bus kwam, is de ECB op de nodige kritiek komen te staan. Bankpresident Jean-Claude Trichet pareerde de kritiek dat de economische groei erdoor in gevaar komt, door te zeggen dat de rentetarieven nog steeds passend zijn. Hij zei toen verder dat de verhoging niet automatisch het begin is van een reeks van verhogingen, zoals in de Verenigde Staten het geval is geweest.
Comments: Een reactie posten