Innogenetics

Het aandeel van het Gentse biotechbedrijf Innogenetics noteert donderdag rond 10.55 uur 11,65 procent hoger op 10,45 euro. De koerssprong komt er nu het Zwitserse farmabedrijf Roche zijn tests voor het snel opsporen van sepsis of bloedvergiftiging op de Europese markt brengt. Roche ontwikkelde die test samen met Innogenetics. Analisten verwachten dat Innogenetics dit jaar 2,9 miljoen euro aan royalties kan ontvangen voor de tests.

De overeenkomst tussen Roche en Innogenetics werd in mei 2001 getekend en beoogde de ontwikkeling van een snelle moleculaire microbiologische test. De samenwerkingsovereenkomst voorzag in totaal in de betaling van drie mijlpaalbetalingen, die samen meer dan 10 miljoen euro bedragen. Innogenetics streek daarvan reeds 5 miljoen euro op eind 2004. Bovendien zal Innogenetics royalties (tussen 5 en 10 procent) ontvangen op de verkoop van producten die onder de licentieovereenkomst vallen.

Tot op heden neemt de bepaling van het organisme dat sepsis veroorzaakt, soms wel vijf dagen in beslag. Met dit nieuwe product moet een diagnose binnen enkele uren mogelijk zijn. Een vroege en snelle diagnose van bepaalde aandoeningen is vooral belangrijk op intensive care-afdelingen.

Volgens analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities heeft de markt voor sepsistesters een grootte van 715 miljoen euro. Roche wil op termijn 50 rocent van die markt in handen krijgen. Innogenetics krijgt royalties van 5 à 10 procent. Van Vaeck mikt voor 2006 op 2,9 miljoen euro aan royalties. Van Vaeck verwacht een Amerikaanse marktintroductie tegen eind 2006, daarna zouden de royalties flink kunnen oplopen tot 28,6 miljoen euro tegen 2010.

Volgens Van Vaeck wordt Lightcycler Septifast de belangrijkste groeipoot voor Innogenetics de komende jaren. Als de onderzoeks- en ontwikkelingskosten van de therapeutische divisie onder controle blijven, kan het medicijn Innogenetics winstgevend maken.
Comments: Een reactie posten